Претрага
Претрага
Close this search box.

Novim mogućnostima do roditeljstva u Srbiji

Foto: Parents Magazine

Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava Evropsku nedelju (ne)plodnosti, a predsednica tog udruženja Sandra Jovanović ukazuje da je parovima u Srbiji još uvek onemogućeno lečenje uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija, kao i da zbog pandemije Kovida-19 ne mogu da odlaze u inostranstvo na lečenje.

Jovanović napominje da novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, te da u Srbiji postoje i Banka i sva neophodna akta, ali da se donacija još uvek ne sprovodi, zbog čega su, kako navodi, mnogi parovi i pojedinci primorani da odlaze u inostranstvo.

-Sada u vreme virusa korona parovi ne mogu van Srbije i u potpunosti im je onemogućen pristup lečenju neplodnosti uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija. Donacija je bitna. Moramo je započeti što pre, poručila je Jovanović, navodi se u saopštenju Udruženja. Dodaje se da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja ima neograničen broj finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, ali da i dalje zabrinjava što se ne zna koliko je beba rođeno do sada uz pomoć reproduktivnih tehnologija.

-Želimo da zbog bolje transparentnosti imamo više podataka o uspehu i procedurama-navela je Jovanović. Udruženje obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #jačizajedno sa ciljem da se što više govori o tom problemu i poboljšaju uslovi lečenja nepolodnosti.

Evropska Nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine, a Evropa ove godine poziva na jednakost u pristupu procedurama za lečenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.

Krovno evropsko udruženje Fertility Europe saopštilo je da neplodnost pogađa 25 miliona ljudi u EU.

Izvor: Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti