Novina za učenike: Ko bude kršio školska pravila sledi kazna

       

Od ponedeljka, nova pravila za učenike. Ko bude pravio incidente u školi moraće na društveno koristan rad.

Za neprimereno oblačenje i uništavanje školske imovine učenici će morati da uređuju školu i pomažu u administrativnim poslovima. Ako zlostavljaju vršnjake, u školu donose drogu ili alkohol – čistiće sneg i lišće, farbaće ogradu, pomagati domaru, piše u novom Pravilniku o društveno korisnom radu.

Učenici navode da je ta odluka dobra kako za školu, tako i za učenike.

Neke škole već su primenjivale ove mere koje su pre godinu dana uvedene Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom su postale obavezne za sve.

U Građevinskoj školi u Beogradu kažu da neke teže prekršaje, poput unošenja droge i alkohola, ne mogu da kontrolišu, jer nemaju pravo da pretresaju učenike.

“U adolescentskom periodu deca pružaju otpor svemu što im namećete i to njima mora fino da se približi – da im se objasni da je to za dobrobit svih nas”, navodi Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.

Zbog toga resorno ministarstvo najavljuje uključivanje i drugih institucija.

Ako dete odbije rad, odgovorni roditelji

Predviđeno je da društveno korisni rad traje od 15 do 45 minuta dnevno, a da u njega budu uključeni i roditelji đaka. Ukoliko učenik odbije da učestvuje u radu, odgovornost će snositi roditelji.

“Škola je u obavezi da pokrene postupak ili prekršajne ili krivične prijave u zavisnosti od težine dela, ali isto tako škola, ukoliko ima problem u saradnji s roditeljima, dužna je negde da uključi i druge institucije kao što je Centar za socijalni rad”, navodi Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.

Roditelji su za to da se stane na kraj nasilju i neprimerenom ponašanju u školi. Ističu da je bolje i lakše da deca kroz društveno koristan rad nauče šta smeju a šta ne da rade u školi.

Pravilnik stupa na snagu 15. septembra, a prvi efekti proceniće se krajem prvog polugodišta.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments