Novine u MUP-u: Uskoro vozačka dozvola i na kućnu adresu

       

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvelo je nekoliko novih elektronskih usluga za građane, između ostalog i nove kamere na graničnim prelazima, kojih sada ima 13, plaćanje administrativnih taksi platnim karticama u MUP-u, elektronsku kaznenu evidenciju, a od jula i mogućnost dostave vozačkih dozvola na kućnu adresu.

Predstavljajući nove usluge na konferenciji za novinare, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da pomenutim aktivnostima, MUP želi da građanima uštedi vreme i trud, kao i da im omogući da brže i efikasnije dobijaju dokumenta i informacije koje su im potrebne.

Kada su u pitanju nove kamere, Stefanović je rekao da ih od danas radi ukupno 13 na graničnim prelazima, a da će uskoro biti uvedene na svim prelazima u Srbiji.

“Imajući u vidu početak turističke sezone, MUP je danas pustio u rad servis kamera na graničnim prelazima preko svog sajta www.mup.gov.rs. U delu sajta koji se zove ‘kamere’ – vidi se ulazi i izlaz sa graničnih prelaza iz dve trake – dolazne i odlazne. Putem ove kamere građani će videti da li ma gužve na prelazu i prema tome će moći da planiraju svoje putovanje”, objasnio je Stefanović.

Ova aplikacija je dostupna preko mobilnih telefona ili računara.

Sledeća usluga koja se sprovodi u saradnji s Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu je sistem plaćanja administrativnih taksi i naknada na šalterima MUP-a platnim karticama putem post terminala, naveo je Stefanović.

U prvoj fazi aktivnosti, ova usluga je moguća na pet mesta u Beogradu, među kojima i u policijskoj stanici u Ljermontovoj ulici gde najveći broj građana podnosi zahteve za izdavanje pasoša, a ministar veruje da će uskoro biti proširena na sve policijske uprave i stanice u zemlji.

Građani karticama mogu platiti usluge izdavanja lične karte i pasoša, prijave nestanka lične karte i pasoša, izdavanje uverenja o prebivalištu.

“Na ovu potrebu su i sami građani ukazivali u prethodnom periodu i očekujem da naš sektor za informacione tehnologije u najkraćem roku izvrši sve neophodne pripreme da ovo postane standardni način plaćanja MUP-u, na svim mestima gde građani traže usluge. Faktički, na ovaj način se povećava efikasnost u našem radu”, naglasio je ministar.

Stefanović je ukazao da počinje sa radom i projekat elektronske usluge i veb servisa koji se tiču kaznene evidencije, na kojima MUP radi zajedno sa Ministarstvom pravde.

“Na platformi Ministarstva pravde i MUP građani će putem elektronskih obrazaca, bez odlaska u MUP vršiti podnošenje zahteva za uverenje o neosuđivanosti”, rekao je Stefanović i dodao da je za ovu uslugu omogućeno elektronsko plaćanje.

On je istakao značaj ove usluge, ukazujući da se godišnje izda oko 750.000 te vrste uverenja.

“Ova prva faza koja podrazumeva izdavanje uverenja o neosuđivanosti punoletnih lica je potpuno spremna, a u pripremi je druga kojom ćemo elektronsku upravu proširiti i na privredne subjekte”, napomenuo je ministar.

On je ukazao da je pre mesec dana počela da radi elektronska usluga koja omogućava uvid organima javne vlasti i nosiocima javnih ovlašćenja u status lica u kaznenoj evidenciji.

Ova evidencija je urađena zbog oko 500.000 zahteva MUP-a prema Ministarstvu pravde godišnje. Već u prvom mesecu rada ove aplikacije broj zamolnica koji je upućen Ministarstvu pravde je smanjen za polovinu, naglasio je ministar.

Takođe je ukazao da će od jula građanima biti omogućeno da se na šalterima policijskih stanica, nakon okončanja procedure, izjasne da li žele da im se vozačka dozvola dostavlja na kućnu adresu, ili pak žele da opet dođu na šalter po dozvolu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments