Za jesen su obezbeđene dovoljne količine svih lekova koji se koriste u lečenju kovid 19, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su nabavljene dovoljne količine antivirusnih lekova protiv sezonskog gripa.

Ona je za Tanjug navela da se RFZO posebno sprema za jesen kada se očekuju u cirkulaciji i virus gripa i virus korona, da su ranije raspisali tendere za nabavke lekova, da su u svakodnevnom kontaktu sa dobavljačima i farmaceutskim kompanijama.

“Pratimo protokole u lečenju kovida 19 koje struka propisuje. Ključni su sada u lečenju: “favipiravir”,”tocilizumab”,”remdesivir”. Uspeli smo da ih obezbedimo u dovoljnim količinama”, navela je ona.

Kako kaže za lekove koji se koriste u lečenju kovid 19, uspeli su da uspostave “okvirni sporazum” sa proizvođačima i distributerima, a to znači da se povlači onoliko lekova koliko je potrebno.

Ove godine posebna pažnja usmerena je i na sezonski grip. Osim vakcina, nabavljeni su i lekovi protiv gripa, kao i vitamini u većim količinama.

Srbija je, kako kaže, uspela da za vreme kovid stanja u kontinuitetu izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima lekova, te je na taj način stekla prednost u budućim nabavkama.

Izvor: tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments