U Srbiji se dosta jede meso, mesne prerađevine i generalno smo ljubitelji ove vrste namirnica. Sada kada dolazi zima, pripreme su u punom jeku kada je reč o mesnim proizvodima, a jedan od takvih je i kulen, prema pisanju poznatog kulinarskog magazina “Taste atlas”.
Verovali ili ne, na listi 100 najboljih mesnih proizvoda u Evropi našlo se i nekoliko srpskih, čak pet. Jedan je na jako visokom mestu – šestom, a u pitanju je petrovački kulen.
Na 19. mestu se našla užička pršuta, na 34. mestu se našla pirotska peglana kobasica, na 56. je sremski kulen, tri mesta iza je zlatiborska pršuta.
Ovo je lista prvih 10 mesta:
1. Jamon 100% iberico de bellota, Španija
2. Jamon iberico de bellota, Španija
3. Jamon iberico, Španija
4. Prosciutto di Parma, Italija
5. Slavonski kulen, Hrvatska
6. Petrovački kulen, Srbija
7. Presunto do Alentejo, Portugalija
8. Jambon sec de Corse, Francuska
9. Jamon Serrano, Španija
10. Proscuitto di San Daniele, Italija
Espreso/Ona.rs