Претрага
Претрага
Close this search box.

Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Zoran Žestić

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine, ili odlaskom u srednju školu

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su danas na portalu Moja srednja škola, dva dana ranije nego što je to predviđeno Kalendarom.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja i istakla da su Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije omogućili dodatne resurse i podršku za veću efikasnost i kraće rokove za dobijanje informacija o rezultatima.

“Ranija objava rezultata raspodele učenika po obrazovnim profilima ostvarena je zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole. Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakultet organizacionih nauka nastaviće da unapređuju proces završnog ispita i upis u srednju školu, u cilju da se deci pruži maksimalna podrška tokom ovako važnog procesa za njihovu budućnost. U prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika. U jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu”, istakla je ministarka, dodajući da je po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika.

Ona je navela da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama, a od ostalih škola posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole – Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu – hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – avio-tehničar za vazduhoplov i motor .

Svaki učenik je imao pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile.

“U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika”, rekla je ministarka.

Ona je navela da posle prvog upisnog kruga, neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine, ili odlaskom u srednju školu.

U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta 2024.godine.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti