OBRAĆANJE PREDSEDNIKA IZ BRISELA: Imali smo sastanak, završen je neuspešno! Srbija prihvatila kompromisan predlog EU, Kurti nije

FOTO: FONET/AP

Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan, rekao je Vučić

* Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega

* Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića na ulazu, to se nikad nije dogodilo

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj i izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održaće danas bilateralne sastanke u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega se očekuje i trilateralni sastanak.

Sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu počeo je jutros oko 9 časova. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

13.48 – Obraćanje predsednika iz Brisela. – Imali smo sastanak i mogu da kažem da je završen neuspešno – rekao je predsednik Vučić posle današnjih razgovora u Briselu. On se posle pojedinačnog ali i zajedničkog razgovora s tzv. premijerom Kurtijem, te Boreljom i Lajčakom, obratio medijima rekavši da Kurti nije prihvatio kompromis.

– Imali smo razgovore i mislim da su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu te dodao: “Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan”, rekao je Vučić.

“Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila”, kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. gdoine.

Naglasio je da je sada pedeset puta više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

– Nisam nezadovoljan, malo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i spremnost za kompromis jer to nije ružna reč, rekao je Vučić naglasivši albanskim novinarima da smatra da je mir najvažniji, i u najboljem interesu i Srba i Albanaca.

– Razgovaraće se još, nije ovo kraj sveta… Verujem da moramo da razgovaramo – rekao je predsednik govoreći da njegov princip ni delovanja, ni života nije “bič koji pominje Kurti”.

U razgovoru sa albanskim novinarima rekao je da je njegovo neznanje albanskog jezika njegov lični ali i propust njegovih roditelja u obrazovanju, te kazao da sad uči više jezika uporedo.

Dodao je da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba. Naglasio je da je u poslednja dva meseca 55 odsto više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

“Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega”

“Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU – kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve”, rekao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

“Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta i od poslednje izjave 27 predstavnika EU od 3. juna, imamo 22 eklatantna poteza Prištine, i danas smo imali u Korilju u opštini Zvečan, gde su provocirali i pokušavali da zastraše ljude. I kada su videli da sam ja to izneo tokom samog dijaloga, ljude su povukli, ali to se svakodnevno dešava”, naveo je Vučić.

“Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz institucija sa svojih radnih mesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem”, dodao je Vučić.

11.30 – Počeo trilateralni sastanak u Briselu. Upravo je počeo zajednički sastanak predsednika Srbije sa Kurtiijem, uz prisustvo Borelja i Lajčaka.

10.05 – U zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, nešto pre 10 sati, na bilateralni sastanak sa šefom evropske diplomatije Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, stigao je i tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti. Sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, prema najavama, trebalo bi da bude održan u 10 časova. Trilateralni sastanak planiran je u 11 sati.

09.50 – Teški razgovori u Briselu upravo počeli, reči su kojima se predsednik Vučić jutros oglasio iz Brisela.

09.00 – Počeo sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 9 sati u zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, na sastanak sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kako saznaje Kosovo onlajn, Borelj i Lajčak će prvi sastanak održati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 9 časova.

Nakon toga, u 10 sati, planiran je susret Borelja i Lajčaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Trilateralni sastanak predstavnika EU, Srbije i Kosova održaće se u 11 časova.

kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti