Od početka godine vatrogasci-spasioci su delovali u 22.539 intervencija i spasili 1.066 ljudi, saopštio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koji danas obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom “Sendai 7 – 7 ciljeva, 7 godina”.

Poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa je da se dobro upravljanje rizikom od katastrofa može meriti upravo u spasenim životima kao i smanjenju broja ljudi koji su pogođeni katastrofom.

Sektor za vanredne situacije, prateći inicijative Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030, intenzivno radi na jačanju institucionalnih struktura i kapaciteta za preventivno delovanje i brzi odgovor u slučaju katastrofa i vanrednih situacija, saopštio je MUP.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa ustanovila je Skupština UN 2009. godine, sa ciljem spasavanja života, smanjenja smrtnosti i unapređenja upravljanja rizikom od katastrofa.

Tim povodom 13. oktobar je proglasila kao dan posvećen izgradnji i jačanju javne svesti o rizicima katastrofa, očuvanju životne sredine i sprečavanju daljeg uništavanja planete Zemlje.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments