Претрага
Претрага
Close this search box.

OD SREDE VAŽE NOVA PRAVILA ZA TAKSISTE: Ako se oglušite PAPRENO ĆE VAS UDARITI PO DŽEPU, cifra uopšte nije MALA!

Foto: nsuzivo.rs/Arhiva

Promena zakona o izgledu taksi vozila usvojena je pre tri godine, a taksisti su imali rok do ove, 2024. da je primene, pa će tako od 8. maja sva vozila morati da budu bele boje inače će biti naplaćivane kazne. U Beogradu od 8. maja stupa na snagu odluka koja je usvojena pre tri godine, da sva taksi vozila moraju biti bele boje. Oni koji ne budu ispoštovali ove evropske standarde, snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara, a mogli bi da ostanu i bez dozvole za rad.

Kako MONDO saznaje, do sada je više onih koji su ove izmene prihvatili odnosno primenili. “Od onih koji su prefarbali vozila do onih koji su svoje automobile zamenili novijim ili prelepili folijama, nekoliko dana pred istek roka imamo veći broj taksista koji su spremni da u novom ruhu izađu na ulice”, saznajemo iz taksi udruženja.

“Tako je svuda u Evropi, možete da prepoznate taksi vozilo, nema straha da će vas pokupiti neki “divljak”. Ovako je lakše i jednostavnije zbog prepoznavanja, da građani i turisti odmah znaju”, rekao nam je taksista jednog udruženja koji, kako kaže, već nekoliko meseci vozi “presvučen u belo”.

Kako saznajemo iz Sektora za taksi prevoz Grada Beograda, za sada je ostalo još oko 20 odsto onih koji bi to trebalo da završe.

“Ostali koji to ne urade na vreme, prema članu 42 Odluke o taksi prevozu, platiće kaznu od 40.000 dinara, dok druga kazna nije prekršajna već podrazumeva ulazak u proceduru oduzimanja taksi dozvole u skladu sa zakonom o Upravnom postupku”, rečeno je za naš portal.

Kako saznajemo, produžavanje rokova nije u planu jer su taksisti imali tri godine da ovu obavezu ispune, a trenutno je na ulicama preko šest hiljada vozila, što je “više nego dovoljno za neometan rad”.

Osim prepoznatljivog izgleda, radi se i na modernizaciji na ostalim poljima, pa je dalje u planu da sva taksi vozila nude ubuduće plaćanje platnim karticama, a ne samo pojedina, kako je to do sada bio slučaj. Veliki broj taksista iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 evra po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. Radi se i na modernizaciji taksi usluge i u većini taksi vozila omogućeno je plaćanje platnim karticama.

Prema rečima Šapića, taksisti su imali rok do 2024. da je primene.

Espreso/Mondo/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti