Претрага
Претрага
Close this search box.

OGLASILA SE AGENCIJA ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE: Organizovanje kol centara političkih subjekata u skladu sa zakonom

Foto: PrtSc

Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da rad i organizovanje kol centara političkih subjekata predstavlja političku aktivnost u izbornoj kampanji koja je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Kako je navedeno u saopštenju Agencije, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti izborna kampanja predstavlja skup aktivnosti političkih subjekata koje počinju od dana raspisivanja izbora i okončavaju se danom donošenja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa i pozivanja birača da za njih glasaju, odnosno da ne glasaju za druge učesnike na izborima.

U Zakonu se navodi da aktivnosti obuhvataju rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova, promociju, izradu i podelu reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške, PR i konsultantske usluge, sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti, kao i druge slične aktivnosti, ostale aktivnosti čiji su troškovi nedvosmisleno povezani sa izbornom kampanjom, navodi ASK.

– Imajući u vidu sve navedeno, a posebno da se kol centri mogu organizovati kako u cilju istraživanja javnog mnjenja, tako i za rad sa biračima i članstvom, Agencija ocenjuje da ova aktivnost nije zabranjena u smislu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti – navodi se u saopštenju.

Iz Agencije naglašavaju da su saopštenje objavili povodom velikog broja pitanja koja su stigla na adresu Agencije za sprečavanje korupcije u vezi sa tim da li je za vreme izborne kampanje organizovanje i rad kol centara od političkih subjekata dozvoljena aktivnost u smislu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

novosti.ra

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Marija
05.06.2024 07:34

Svi smo videli prepravljanje glasackih spiskova po ulicama I iznosenje kutija, bezaniju sa sajma u NS , placanje za glasanje. Neki gradjani su prisustvovali tome .To nije Agencija koja se borinprotiv korupcije, to je Agencija koja zataskava korupciju. Sve jasno.

Povezane vesti