Претрага
Претрага
Close this search box.

Oglasio se Patrijarh Porfirije nakon zabrane ulaska na KiM: “Ta vrata će pre ili kasnije otvoriti sam Bog”

Foto: Tanjug/Z.Ž

Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem, rekao je patrijarh srpski Porfirije danas nakon što kosovske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile njemu i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

– Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću – naveo je patrijarh Porfirije.

On se zapitao šta li se tek dešava sa “Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja“.

– Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Sutra počinje Sabor u Hramu Svetog Save

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su danas sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gde će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće u kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje u narednih nedelju dana.

(Tanjug)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti