Претрага
Претрага
Close this search box.

OMILJENA ŽESTINA SRBA ZAUZELA TREĆE MESTO NAJBOLJIH NA SVETU Čak tri vrste rakije visoko kotirane na prestižnoj listi pića (FOTO)

Foto: Pexels

Dugi niz vekova usavršavanja ukusa, popelo je naše tradicionalno piće- rakiju, visoko na lestvicu u svetu. Prema ocenama na sajtu Taste atlas, za 2023. godinu, od 50 alkoholnih pića koji su ušli u uži izbor, čak tri porizvoda su srpskog porekla. Naime, treće počasno mesto zauzela je viljamovka, na 19. mestu našla se šljivovica, a 25. mesto zauzela je dunjevača.

Otkriće destilacije prepisuje se starim Egipćanima. Prvi pisani dokument o rakiji na našim prostorima pominje se u Dušanovom zakoniku 1354. godine, kada se za konzumaciju ovog pića sledile oštre kazne. Rakija je reč arapskog porekla, a u prevodu znači znoj. Dok je u srpski jezik reč rakija došla iz turskog jezika. Na Turskom reč Raki označava jako alkoholno piće.

Male destilerije u Srbiji na tradicionalan način neguju kvalitet ovog pića, a zahvaljujući tome -tri vrste naše rakije našle su se visoko kotirane na listi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)


nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti