Претрага
Претрага
Close this search box.

Otkup puževa postao unosan posao! Slavka zaradi skoro 20 evra za tri sata: Ulaganja nema, a radi se samo posle kiše

Foto: Pexels

Kišno vreme uteralo je ljude u kuće, ali je na ulice iz kućica isteralo puževe. A upravo trgovina ovim mekušcima postaje sve popularnija u Srbiji, kako zbog potražnje na domaćem tržištu, tako i zbog izvoza. Danas se, u svrhu nauke i medicine širom sveta na farmama uzgajaju ovi mali mekušci koji se hrane odabranim organskim biljem. Najpoznatija je njihova upotreba u gastronomiji. Francuski specijalitet „escargot“ jedan je od najpoznatijih jela od puževa, a priprema se od vrsta puževa kao što su Helix pomatia i Helix aspersa.

Pored gastronomije, puževi se koriste i u kozmetici i medicini. Puževa sluz, bogata alantoinom, kolagenom i elastinom, koristi se u proizvodnji krema, losiona i drugih kozmetičkih proizvoda koji pomažu u regeneraciji kože i smanjenju bora. U medicini, ekstrakti puževa koriste se za tretman raznih kožnih oboljenja i povreda.

Način sakupljanja

Sakupljanje puževa u prirodi zahteva određeno znanje i iskustvo. Najbolje vreme za sakupljanje puževa je nakon kiše, kada su puževi najaktivniji. Sakupljači obično koriste mreže ili kante za prikupljanje puževa, vodeći računa da ne sakupljaju previše malih ili prevelikih primeraka.

Nedaleko od Vranja u mestu koje se zove Moštaničko polje, nije retka viđena pojava vrednih ljudi pored puta koji u ranim jutarnjim satima skupljaju puževe. Kako je rekla jedna od skupljačica puževa, cena za jedan kilogram ide od 60 do 70 dinara.

Slavka, iz sela kod Moštaničke banje, koja je u penziji, kaže da joj berba puževa dobro dođe kao dodatak na penziju, ali i kao fizička aktivnost.

“Desi se da skupim i po 30 kilograma za 3 sata, pa zaradim 2.100 dinara. Nije lako, ali mi znači i to”, kaže Slavka.

Uzgoj puževa na farmama

Pored prirodnog sakupljanja, sve popularniji je i uzgoj puževa na farmama. Uzgoj puževa je relativno jednostavan i može biti vrlo profitabilan. Potrebno je obezbediti odgovarajuće uslove za uzgoj, uključujući adekvatnu ishranu, vlagu i zaštitu od predatora.

Prema podacima sajta agroinfo.rs, za uzgoj 400 kilograma puževa potrebno je oko 300 metara kvadratnih, najbolje kredaste, senovite površine, okružene metalnom žicom sa debelom mrežom. Mera od 400 kilograma puževa podrazumeva 20.000-24.000 mekušaca.

Za ishranu se koriste zelene biljke koje se seju u njivi, kao i zeljaste biljke koje se beru i lako nalaze (lišće vinove loze, repa, zelena salata, kopriva, piletina…).

Farma puževa može biti briga cele porodice u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim vremenom koje je neophodno za branje bilja i njihovo davanje puževima. Na mestu gde želite da napravite farmu za puževe, poželjno je da u okolini ima dovoljno jestivih zelenih biljaka. Za uzgoj preporučuju puža vinogradara (latinski naziv: Helik pomatia), koji je najtraženiji zbog svoje veličine, čvrstog tela, ukusa mase i, što je bitno, zbog stvaranja čvrstog i snažnog poklopca. Mogu se uzgajati i druge vrste puževa jer su takođe dobro plaćene i tražene.

(Mondo)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti