Foto: facebook.com/buducnostsrbijeavucic

Svečanim presecanjem vrpce, u Kragujevcu je otvorena kineska fabrika “Janfeng automotiv interiors”, koja će proizvoditi komponente za unutrašnjost automobila.

Kompanija, sa sedištem u Šangaju, ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih.

Crvenu vrpcu presekli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstvnici fabrike Remon Fos, Mišel Šahler, Stiv Mesaroš i Milan Raović, kao i predstvnica zaposlenih Anka Duričić.

Predsednik Vučić je rekao da je danas važan dan za Kragujevac i Srbiju. Zahvalio je ambasadorki Čen Bo na velikom angažovanju na dovođenju ove kompanije u Srbiju i čestitao prvim zaposlenim radnicima, a ima ih 193.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je Kragujevac srpski grad poznat po automobilskoj industriji, po “Zastavi”.

“Mogu reći da je kompanija našla pravo mesto za sebe u Srbiji”, rekla je ambasadorka i dodala da će do 2023. godine vrednost proizvodnje dostići 76 miliona evra.

“Uverena sam da će otvaranje fabrike koristiti razvoju fabrike u Evropi, ali i ekonomskom prosperitetu Kragujevca”, rekla je ambasadorka Čen Bo.

Automobilska industrija pomera se ka istoku 

Predstavnik fabrike Stiv Mesaroš rekao je da su izabrali Srbiju za širenje svoje proizvodnje jer se automobilska industrija pomera ka istoku.

“Mnogi naši kupci i proizvođači su uspostavili fabrike u centralnoj i istočnoj Evropi prethodnih godina. Ovo je dobra geografska pozicija, koja može da podrži naše operacije u centralnoj Evropi i nove planove za efikasan transport”, rekao je Mesaroš.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je fabrika za manje od 10 meseci izgrađena, sa kupovinom zemljišta, dozvolama, gradnjom i opremanjem.

“Ovo je prva velika kineska fabrika u Kragujevcu u kojoj će biti zaposleno 800 radnika, 800 porodica dobiće još jednu platu”, rekao je Nikolić, zahvalivši kineskoj kompaniji koja je prepoznala potencijal Kragujevca.

Kineska kompanija “Janfeng automotiv interiors” je svetski lider u proizvodnji komponenata za unutrašnjost najpoznatijih svetskih proizvođača, poput “Mercedesa”.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments