Претрага
Претрага
Close this search box.

OVA ZARAZA PONOVO HARA MEĐU DECOM U SRBIJI: U ovoj beogradskoj opštini porastao broj zaraženih!

Foto: Pexels

Male boginje ne jenjavaju u Srbiji. U poslednjih sedam dana potvrđene su kod još osam osoba u našoj zemlji i svi su iz Beograda, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. I dalje su na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, a od početka godine do danas dijagnostikovane su morbile kod 114 osoba.

U Beogradu je trenutno najozbiljnija situacija, otkad je prijavljena epidemija 22. februara, zabeleženo je 76 slučajeva malih boginja u Beogradu.

– Na opštini Palilula imamo dvadesetoro dece koja su obolela od morbila. Hvala Bogu, ta deca su dobro, u kućnim uslovima se leče, mi ih pratimo i pratimo njihove kontakte dalje. Do sada nismo imali komplikacije – kaže za “Blic” TV dr Branka Maksić, specijalista pedijatrije i dodaje da su najviše ugrožena deca predškolskog i ranog školskog uzrasta.

Simptomi malih boginja

Bolest traje oko dve nedelje i spada u jednu od najzaraznijih osipnih bolesti. Prenosi se vrlo brzo, kapljičnim putem ili direktnim kontaktom, poljupcem.

– Simptomi liče na najobičniju virusnu infekciju i tada je vrlo teško prepoznati morbile, traju dva do tri dana sa kašljanjem, kijanjem, konjuktivitom, nekim malaksalim izgledom, odbijanjem apetita. Javljaju se i neke karakteristične koplikove mrlje koje mi lekari možemo da primetimo i posle tri do četiri dana takvih simptoma malo po malo povećava se temperatura koja ide i do 40 i tada se javlja makulopapulozna ospa koja traje tri do četiri dana – kaže doktorka.

U tim danima najvažnije je da zaraženo dete miruje, da mu se daje dovoljno tečnosti, umiruje kašalj i curenje iz nosa.

– Imamo izgled plačne maske, cure okice, zacrveneli obrazi, tako jedno neprijatno stanje. Onda osip počinje da se pojavljuje od vrata gornjeg dela tela prema dole, vrlo je bled, neprijatan i tim istim putem posle tri do četiri dana se i osip povlači – rekla je dr Maksić za “Blic” TV.

Osoba je zarazna i nakon 10 dana bolesti

Inkubacija traje najčešće oko desetak dana i što je najteže, čak u tom inkubacionom periodu, i poslednjih dana dete je zarazno, a nema simptome.

– Zarazna su sve vreme, i poslednjih dana inkubacije, sve vreme tog inicijalnog kataralnog stadijuma koji traje tri do četiri dana i osipne bolesti koja traje isto tri do četiri dana – kaže doktorka.

Apelovala je na sve roditelje ukoliko nisu vakcinisali dete, da to učine.

(Espreso/Blic/Marija Lekić/Preneo D.M.)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti