Претрага
Претрага
Close this search box.

OVE ZASTAVE NEODOLJIVO PODSEĆAJU NA SRPSKU, A DOLAZE IZ NAJUDALJENIJIH KRAJEVA SVETA (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se proslavlja 15. septembra, a njemu u susret pozabavili smo se zastavama koje su nalik srskoj, a dolaze iz raznih krajeva sveta.
Iako neki to ne znaju, Kanada je deo Komonvelta i bivša članica Kraljevine Velike Britanije.

Kraljevski standardi Kanade (Royal Standards of Canada) su skup jedinstvenih kanadskih ličnih zastava koje koriste članovi kanadske kraljevske porodice (ujedno britanske) da označe svoje prisustvo kada predstavljaju Kanadu u inostranstvu.

Foto: Wikimedia Commons

Neki od članova kraljevske porodice imaju lične zastave, pa ih tamo ima šest, ali za svaku je karakteristična vertikalna podela crvene, plave i bele, nalik srpskoj trobojci, uz to da gornju vertikalu dele crvena i žuta.

Jedna od predloženih zastava Federacije Severnog Bornea
Federacija Severnog Bornea, takođe poznata kao Severni Kalimantan (Unitarna država Severnog Kalimantana), bila je sredinom 20. veka predloženi politički entitet koji bi se sastojao od britanskih kolonija Saravak, britanski Severni Borneo (sada poznat kao malezijska država Sabah) i protektorata Brunej.

Foto: Wikimedia Commons

Iako do ovoga nikada nije došlo, ostala je jedna od predloženih zastava koja barem po izboru i rasporedu boja delimično podseća na srpsku.

Grb i jedna od zastava Manile, glavnog grada Filipina
Mesto iz kog su srpski košarkaši nedavno došli sa svetskim srebrom na još jedan način može se povezati sa Srbijom, a to su jedna od zastava i grb glavnog grada Filipina.

Filipini i Srbija na svojim zastavama koriste iste boje u drugačijem rasporedu, ali u grbu i jednoj od verzija zastave grada Manile, raspored boja je identičan onom na srpskoj trobojci.

Zastava provincije Misiones u Argentini
Misiones je jedna od 23 argentinske provincije, a graniči se sa Paragvajom i Brazilom. Na ovom parčetu argentinske države živi tek preko milion stanovnika, a odlikuju ga brojne prirodne lepote poput vodopada i čak četiri područja pod zaštitom Uneska.

Foto: Wikimedia Commons

Ipak, Misiones pominjemo iz razloga što zastava ove provincije neodoljivo podseća na narodnu zastavu Republike Srbije, gotovo da razlike i nema.

Slovački nacionalni savet (1848.)
Slovački nacionalni savet je bio slovačko političko telo, koje je nastalo u Beču 15–16. septembra 1848. tokom Revolucija 1848.

Ovaj pokret organizovao je „Slovački ustanak“ 1848–1849. u okviru Revolucije 1848, kao i izvršnu vlast u zapadnim delovima Gornje Ugarske, (danas uglavnom Slovačke) okupiranih od strane ujedinjenih austrijsko-slovačkih snaga u okviru borbe protiv Mađara.

U isto vreme, na području Vojvodine Srbi su pravili Srpsku revoluciju, ili Srpski narodni pokret, koji se takođe suočavao sa mađarskom nacionalnom idejom i Mađarima kao okupatorima.

Slučajno ili ne, ovaj sličan pokret u Slovačkoj imao je isti raspored i izbor boja kao srpska zastava.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага