Претрага
Претрага
Close this search box.

PAKLENO LETO PRED NAMA! Spremite se za ČAK 60 TROPSKIH DANA: RHMZ izdao detaljnu vremensku prognozu

Foto: gradskeinfo.rs

Pred nama je izuzetno toplo leto sa prosečnom količinom padavina, ali i sa 35 do 60 tropskih dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°C i više, istakao je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

Reč je o konačnim klimatskim izgledima za leto 2024. godine u Srbiji, nakon završetka SEECOF-a 31 i donošenja konsenzusa zemalja učesnica.

– Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1.juna do 31.avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°C i više.

Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 – istakao je Nikolić.

Napomenuo je da sezonski klimatski izgledi ne daju detaljne informacije o kratkotrajnim periodima sa ekstremno visokim i niskim vrednostima temperatura i padavina koji mogu dovesti do značajnih socio-ekonomskih posledica.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti