Претрага
Претрага
Close this search box.

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE DAO BLAGOSLOV PREMIJERU Vučević: Srpska pravoslavna crkva je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda (FOTO)

Foto: Screenshot

Radujem se što sam svoj prvi zvanični sastanak na funkciji predsednika Vlade Srbije, dan uoči najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, obavio upravo sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim G.G. Porfirijem, napisao je Vučević na svom nalogu.

-Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Nj.S. blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo.


-Srpska pravoslavna crkva je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda. Ona je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, u velikoj meri je gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo, očuvala narod i sa njim zajedno stradala.

-Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti.

dnevnik

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bogdan
04.05.2024 20:42

Zato joj je AV prvo vratio svu imovinu u postupku restitucije a mi čekamo 10 godina i dobićemo mrvice.

Gost
Marko
05.05.2024 09:00

SNS pravoslavna crkva.

Gost
Siniša
05.05.2024 09:01

I porfirije se prodao taj je bedniji od svih. Gadi mi se

Povezane vesti