Bacanje petardi može da bude opasna zabava. Petarde nisu igračka, pa bi i roditelji i deca trebalo da budu svesni posledica njihovog korišćenja.

Dr Ivan Rakić iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj upozorava da, oni koji ipak ne mogu da odole, petarde koriste isključivo onako kako predviđa uputstvo za upotrebu.

Najpopularnije pirotehničke naprave, uprkos zabrani države, mogu da se kupe na svakoj pijaci ili buvljaku.

Nove odredbe Zakona o javnom redu i miru, koje će se primenjivati od Nove godine, predviđaju kazne od 50.000 do 100.000 dinara ili 120 sati društveno korisnog rada za bacanje petardi ili korišćenje pirotehničkih sredstava.

Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Svake godine tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogo dece zadobije lakše i teže povrede zbog igranja sa petardama.

Plastični i rekonstruktivni hirurg u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić kaže da svake godine imaju desetak težih slučajeva povreda od pirotehničkih sredstava. Pacijente sa lakšim povredama koji prođu kroz ambulantu, kaže, teško je prebrojati.

“Imali smo slučajeva gde je bilo amputacija cele šake, prstiju, ruke, teških opekotina, bilo je raznih slučajeva koji su izazvani nekim od pirotehničkih sredstava”, ističe dr Rakić.

Ove godine još nije bilo značajnih povreda, ali onaj “glavni period” tek dolazi.

Dr Rakić priznaje da je teško odoleti da se baci poneka petarda u jeku novogodišnjih praznika. Ipak, napominje da moraju da se koriste onako kako to predviđa uputstvo za upotrebu.

Sve ostalo je izuzetno opasno – držanje u ruci, stavljanje petarde u kutiju ili nekom u džep, prilaženje dok još nije eksplodirala.

Pored toga, trebalo bi, po mogućstvu, kupovati isključivo atestirane proizvode.

Ukoliko se povreda i dogodi, važno je znati kako da se ukaže prva pomoć.

“Najčešće blaža povreda je opekotina, prva pomoć je hlađenje hladnom vodom i zavijanje tog dela koji je povređen u krpu natopljenu hladnom vodom i odlazak u neku od dežurnih ustanova gde će lekar proceniti kakav treba da bude dalji tok lečenja”, objašnjava dr Rakić.

Ukoliko posle eksplozije petarde čestice dospeju u oko, ne pokušavajte da ih sami izvadite ili isperete, nego se odmah uputite kod očnog lekara.

Posebno je važno da deca, ukoliko već koriste petarde, budu pod nadzorom odraslih, kao i u bilo kojoj drugoj situaciji kada postoji opasnost da se povrede.

Pirotehnika ne ugrožava samo ljude – procenjuje se da u vreme praznika, u svetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada oko 5.000 pasa.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments