Претрага
Претрага
Close this search box.

POČINJE IZGRADNJA ZELENIH STANICA NA SRPSKIM PUTEVIMA: Evo šta vozače električnih automobila čeka kod nas

Screenshot

Na auto-putevima u Srbiji uz osam postojećih punjača za električne automobile, postavlja se novih 23. Pored toga, najavljena je izgradnja 16 zelenih stajališta. U naredne tri godine ukupno 320 punjača u Srbiji.

EU predviđa da se do 2050. potpuno izbace iz upotrebe zagađivači – automobili na benzin i dizel. Proizvođači su se uveliko usmerili u pravcu elektrifikacije ili korišćenja vodonika. Cena tih vozila jeste veća, ali mnoge zemlje, pa i Srbija kao tranzitna zemlja odlučila je da na putevima počne izgradnju zelenih stanica, o čemu je potpisan ugovor u Vladi Srbije.

Koliko ste ovog meseca potrošili za gorivo? Upravo taj iznos može da bude rata za vaš novi električni automobil, dok se vozite skoro besplatno.

“Jedan kilovat čas se kreće u zavisnosti od punjača i od države u kojoj punite, između 15 i 33-35 centi, tako da automobili troše nekih 15 kilovata do 20, znači oko jedan i po evro do dva evra na sto kilometara“, kaže Zoran Ristić, direktor “KiBost Car”.

Na auto-putevima u Srbiji uz osam postojećih postavlja se novih 23 punjača.Pored tih, punjača na parkinzima, tržnim centrima i pumpama, najavljena je izgradnja 16 zelenih stajališta. Cilj je da u naredne tri godine Srbija ima 320 punjača za električne automobile na putevima.

“Tu će biti postavljeno između pet i 20 elektro punjača, po svakoj oazi, biće dozvoljeno da se postavi do 100 metara kvadratnih prodavnica, restoran, toalet, igralište za decu, sve ono što je neophodno kako bi neko mogao tu da provede vreme dok se njegov električni automobil puni“, kaže Goran Vesić, ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Prema podacima MUP-a u Srbiji je do sada registrovano oko 2.700 čisto električnih vozila.

“U 2023. godini je prvi put registrovano iz uvoza preko 500 polovnjaka na električni pogon, dok je 2022. taj broj bio više nego upola manji, negde oko 220 komada. Raste prodaja i novih automobila na struju“, kaže Petar Veličković, menadžer za odnose s javnošću portala “Polovni automobili”.

Na srpskom tržištu 35 kompanija nudi 100 modela električnih vozila. Očekuje se da će dolaskom kineskih proizvođača ponuda biti bolja, a cene niže.

“Ukoliko ne budemo imali ovu infrastrukturu, oni koji prolaze kroz našu zemlju, a mi smo inače tranzitna zemlja, mi ćemo naprosto biti zaobilaženi“, kaže Vesić.

Ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 170 miliona dinara za subvencije – iznos za kupce je do 5.000 evra, prijave se primaju do 31. oktobra.

I dok je u Evropskoj uniji prodaja električnih automobila nadmašila prodaju vozila sa dizel motorom u Srbiji je od početka godine prodato nešto više od sto električnih automobila.

Espreso/RTS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага