Претрага
Претрага
Close this search box.

Podrška države za žensko preduzetništvo u stalnom porastu

Foto: Pexels

Žensko preduzetništvo je postalo ključna tema u Srbiji zbog primetnog porasta žena koje hrabro ulaze u svet samostalnog poslovanja. U ovom tekstu istražićemo kako Grad Novi Sad, AP Vojvodina i Republika Srbija pružaju podršku i podstiču razvoj ženskog preduzetništva.

Na nacionalnom nivou, Vlada Republike Srbije je prepoznala ključnu ulogu žena u preduzetništvu. U 2023. godini, usvojena je Uredba o podsticanju razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo. Kroz ovu inicijativu, obezbeđen je impresivan iznos od 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, kombinujući budžetska sredstva i povoljne kredite Fonda za razvoj.

Otvaranje javnih konkursa, subvencioniranje nabavke opreme, digitalizacija i inovacije predstavljaju konkretne korake ka stvaranju održivog ekosistema za žene preduzetnice. Dodatno, pokretanje nacionalnog konkursa “100 uspešnih poslovnih žena” od strane Pošte Srbije predstavlja još jedan korak ka promociji i priznanju doprinosa žena poslovnim poduhvatima.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam AP Vojvodine redovno raspisuje javne konkurse kako bi podržao žensko preduzetništvo. Ove godine, opredeljen je iznos od 8,5 miliona dinara za bespovratna sredstva, namenjenih inovacijama, digitalizaciji i unapređenju procesa proizvodnje i marketinga. Zavod za ravnopravnost polova je takođe raspisao Јavni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja i afirmacije ženskog preduzetništva. Maksimalan iznos vrednosti opreme za koje mogu da traže sredstva iznosi 400.000 dinara.

Grad Novi Sad je prepoznao važnost ženskog preduzetništva i tokom poslednjih šest godina, dodelio je impresivnih 75 miliona dinara bespovratnih sredstava. Ove subvencije namenjene su podršci inovacijama, digitalizaciji, nabavci opreme i osnaživanju poslovnih poduhvata žena preduzetnica. Kroz godišnje konkurse, Grad Novi Sad stvara stimulativno okruženje za razvoj ženskih preduzeća.

Program za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva i Program podrške razvoju i promociji ženskog inovaionog preduzetništva predstavlja dva ključna programa usmerena ka unapređenju prepoznavanja i popularizacije inovacija i inovativnog preduzetništva među ženama. Ovi projekti koji su sprovedeni u Gradu Novom Sadu, trajali su od 2018. do 2022. godine i zajedno dostigli vrednost od 1.604.159 evra.

Podsticajno okruženje za žensko preduzetništvo postaje sve prisutnije zahvaljujući inicijativama Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije. Kroz finansijsku podršku, edukaciju i nacionalnu promociju, ove institucije stvaraju put ka prosperitetu žena u poslovnom svetu. Ohrabrujuće je videti da se podrška preduzetnicama ne samo povećava već i razvija kako bi odgovarala dinamičnim potrebama savremenog tržišta.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti