Претрага
Претрага
Close this search box.

Pogledajte kako teku završni radovi na brzoj pruzi do Subotice (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
SUBOTICA – Brzom prugom između Novog Sada i Subotice putovanje će trajati 42, a od Beograda do Subotice oko 70 minuta. Svi radovi na izgradnji pruge Novi Sad – Subotica treba da budu završeni do 30. jula kada počinje i testiranje pruge.

Kako teku završni radovi na izgradnji poslednje deonice brze pruge kod Subotice, pogledajte u videu našeg portal Vojvodina uživo:

Na prugama u našoj zemlji je, u prethodnih nekoliko godina, urađeno više nego u proteklih 50 godina. Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ujedno je i najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

Izgradnja brze pruge je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Jugoistočnoj Evropi.
Modernizacija železničke infratrukture učinila da Srbija dobije i najsavremenije pruge na kojima se putuje brzinom od 200 kilometara na sat. Uvid u planove govori da su vozovi i pruge konačno stigli na red za kompletnu promenu, železnica je, po rečima Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnica Srbije, posle decenija zanemarivanja, prioritet države.

Uz izgradnju brze pruge, paralelno teku radovi na izgradnji i rekonstrukciji čak devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima ( Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Trenutno se izvode završni građevinski radovi na deonici Naumovićevo-Subotica i dalje ka državnoj granici kod Kelebije.

Foto: Vojvodina uživo

Između Subotice i Novog Sada izgrađeno je u 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i objekata slične namene. U skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima iz bezbednosti, pruga je potpuno denivelisana, tako da celom njenom dužinom ne postoje pružni prelazi.

Deonica Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra, a radovima je obuhvaćena izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije.

Najveći objekat na celoj trasi je vijadukt u Vrbasu. Njegova dužina iznosi 1.6 kilometara.

Domaći stručnjaci rame uz rame sa kineskim

Kineske železnice tokom izgradnje, angažovale su preko 2.000 domaćih stručnjaka, i više od 400 specijalnih mašina.

Radove izvodi konzorcijum kineskih kompanija China railway international i China communication construction company. Takođe, u izgradnji pruge učestvuje veliki broj domaćih kompanija kao podizvođači radova.

Foto: Vojvodina uživo

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte deo je projekta kineske inicijative „Pojas i put“ kako bi se grčka luka Pirej povezala železnicom sa Evropskom unijom. Od ukupno 350 kilometara te pruge, 184 kilometra grade se u Srbiji, a 166 u Mađarskoj.

Ubrzo će početi radovi na brzoj pruzi od Beograd ka Nišu i dalje ka Solunu.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ifeta
07.07.2024 15:20

Bravo

Povezane vesti