Položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva

       
Foto: pixabay.com

Juče je položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

Tom prilikom Aleksandar Vučić je istakao da je početak radova na auto-putu Beograd–Sarajevo istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

Na svečanosti su bili turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH.

Od 1945. godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je Vučić, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti da možemo da uređujemo svoje odnose.

Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora.

Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva sveta i da oni dovode prijatelje poput predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojem možemo da zahvalimo na inicijativu ovog puta.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Kod mosta preko Save u Sremskoj Rači svečano je obeležen početak izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo. Prethodno je u Beogradu održan trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v. d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin i Požega – Kotroman (granica sa BiH).

Prva deonica koja se radi je od Kuzmina do Sremske Rače, dužine 18 kilometara.

Izvor: RTS

 

 

 

Komentari: