Pored posla dobiće specijalizaciju i upis na doktorske studije

       
Foto: Xconomy

Po treći put Ministarstvo zdravlja organizuje konkurs i prima u radni odnos najbolje diplomce medicinskih fakulteta u Srbiji. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da će najbolji diplomci pored posla dobiti i specijalizaciju i upis na doktorske studije.

Zlatibor Lončar je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da će najbolji diplomci medicine dobiti i mogućnost da naprave fakultetsku karijeru.

“To su naša najbolja deca, naša budućnost, deca koja su na fakultetu ostvarila najbolje rezultate i zaslužili su da dobiju posao i ne samo da će dobiti posao, dobiće i specijalizaciju i upis na doktorske studije, što je velika stvar jer mogu da naprave i fakultetsku karijeru – da budu profesori na fakultetu”, objašnjava Lončar.

Dodaje da će im ugovore o zaposlenju 26. juna uručiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavljuje da će se i dalje nastaviti sa ulaganjem i zapošljavanjem i na taj način odgovoriti na migracije lekara i medicinskog kadra.

Navodi da je u toku konkurs za srednji medicinski kadar – sestre i tehničare.

“Krenuli smo sa idejom da to bude 200 do 300 medicinskih sestara, međutim, prijavilo se njih 514 i onda smo morali da produžimo konkurs par dana. Sigurno ćemo preko 300 njih primiti u ovom krugu, ali na svakih šest meseci ćemo to raditi”, navodi ministar.

Navodi da je predsednik obećao povećanje plate ze medicinske sestre i tehničare kao i to da je sa predsednikom razgovarao i o rešavanju stambenog pitanja, izgradnji stanova za medicinske sestre i tehničare.

Dodaje da je proširena lista lekova.

“Proširena je lista za 31 lek i to nisu nimalo jeftini lekovi, to su lekovi za lečenje hematoloških oboljenja, karcinom jajnika, pozitivni metastatski karcinom dojke. Terapija koja nam je trebala i koja je izuzetno skupa. Napravili smo to iz ušteda”, objašnjava Lončar.

Govoreći o donaciji organa navodi da Srbiji nedostaju donori.

“Moram da istaknem da je 20 puta veća mogućnost da nam zatreba organ nego da budemo donori”, poručio je ministar.

Izvor: RTS

Komentari: