Претрага
Претрага
Close this search box.

Poslušajte apel ronioca Žandarmerije: Od početka sezone kupanja udavile se četiri osobe (VIDEO)

FOTO: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Zbog ove greške pogine 236.000 ljudi

Komandant ronilačke jedinice Žandarmerije Marko Mladenović izjavio je danas da su u toj jedinici od početka kupališne sezone imali četiri angažovanja sa smrtnim ishodom zbog čega je apelovao na građane da ne koriste neuređena kupališta.

Mladenović je za Tanjug rekao da je od početka kupališne sezone bilo 15 intervencija na vodi.

– To su ona kupališta koja nemaju uređenu spasilačku službu. Spasilačka služba i obeležena kupališna zona, to karakteriše to uređeno kupalište – naveo je on.

Kako je dodao, iz Žandarmerije apeluju i da se u vodu ne ulazi u alkoholisanom stanju niti pod dejstvom nekih nedozvoljenih supstanci, neposredno nakon obroka. Apel je uputio i roditeljima da obrate pažnju na svoju decu kada su pored vode, da ih ne ispuštaju iz vida. Napomenuo je da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zbog posledica utapanja na godišnjem nivou u svetu premine 236.000 ljudi.

– Šta bismo tu mogli da kažemo, da apelujemo na roditelje da upišu decu u škole plivanja još od malih nogu i da se nauči ta plivačka kultura i da se poštuju sve mere bezbednosti prilikom boravka na vodi – naveo je Mladenović.

Podsetio je da, kada su u pitanju plovni objekti ili splavi kojih po Beogradu imao dosta, obaveza je po zakonu da se nosi zaštitna oprema, zaštitni prsluk kad se boravi na čamcu ili na splavu. Problem kaže predstavlja i kada se neko pokušala da pomogne osobi koja se davi. Navodi da je Žandarmerija imala više angažovanja kada je neko zvao pomoć, a spasilac je skočilo u vodu, ali su se zajedno utopili.

– Taj ko se davi je pod napadom adrenalina i gleda samo kako dostane na površinu, gurnuće vas pod sebe i tako ćete se zajedno utopiti – naveo je Mladenović.

On je apelovao na građane da u situacijama kada građani vide da se neko davi – pozovu pomoć, pruže neko stablo, uže, neki plutajući objekat još bolje ili nešto slično za šta bi lice moglo da se uhvati.

24sedam.rs/Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага