Претрага
Претрага
Close this search box.

POTRAŽNJA ZA STAMBENIM KREDITIMA NIKAD VEĆA: Banke poboljšale uslove za odobravanje pozajmica, vraća li se vreme “jeftinog novca”?

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Rastuća potražnja za stambenim kreditima u prvom tromesečju 2024. godine pokazuje pozitivne promene na tržištu nekretnina u Srbiji. Saznajte više o novim podacima Narodne banke Srbije i uticaju na kreditne kupce.

Iako se radi o simboličnom povećanju, može se reći da je trend preokrenut posle duge stagnacije kada je reč o spremnosti klijenata da podižu pozajmice za kupovinu nekretnina, a procenitelj i sudski veštak za oblast nekretnina Milić Đoković za Biznis.rs ocenjuje da je povratak kreditnih kupaca dobra vest za domaće tržište.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije zaključno sa krajem aprila, u našoj zemlji trenutno se otplaćuju 157.622 stambena i kredita za adaptaciju, što je za oko 5.000 pozajmica više nego u januaru. To znači da je došlo do preokreta na tržištu koje već duže vreme beleži stagnaciju tražnje, pa je čak u januaru otplaćivano 152.585 kredita ili stotinjak manje nego krajem decembra 2023. godine.

– Verujem da je određeni broj kupaca ove godine uvideo ono na šta stalno ukazujemo – da cene nekretnina i dalje rastu i onaj ko danas može da kupi 60 kvadrata za godinu dana moći će da kupi 50 – kaže Đoković.

Naglašava da broj novih kreditnih kupaca ipak i dalje nije „značajan“, ali da je njihovo prisustvo na tržištu osetno, pogotovo pošto su mart i april meseci kada promet nekretninama „živne“ posle zimske pauze.

Sasomange
FOTO: UDRUŽENJE BANAKA SRBIJE, APRIL 2024.

U prvom tromesečju 2024. godine ponovo se beleži rast tražnje za kreditima kod građana, uključujući i stambene zajmove, a podaci Narodne banke Srbije kažu da je od početka godine vrednost odobrenih stambenih kredita porasla za četiri milijarde dinara.

Naš sagovonik ističe da bi situacija sa kreditnim kupcima svakako bila još gora da Narodna banka Srbije nije privremeno ograničila kamatne stope na stambene kredite. Ono što bi sigurno doprinelo bržem povratku kreditnih kupaca, konstatuje Đoković, je poboljšanje uslova pod kojima banke odobravaju pozajmice.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ukazala je, ipak, i na primer da su neke banke već spremne da se upuste u borbu za klijente koji su spremni da podignu stambeni kredit.

– Cena kredita u krajnjem zavisi od toga koliko poslovne banke košta kapital koji plasiraju. U poslednjih godinu dana novac je bio skup, a ukoliko pojeftini – što zavisi i od Evropske centralne banke i njihove referentne kamatne stope – i krediti će biti povoljniji. Sa druge strane, stekao sam utisak da je ponuda poslovnih banaka u Srbiji poprilično slična kada je reč o stambenom kreditiranju i da bi tek trebalo da se razvije prava tržišna utakmica – kaže Đoković za Biznis.rs.

Fotoo: elements.envato.com

– Postoji na našem tržištu banka koja nudi (evroindeksirani) stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom od pet odsto i rokom otplate od 25 godina – kaže Tabaković, ali i konstatuje da treba imati na umu da se neće vratiti vreme „jeftinog novca“ sa evropskih tržišta, koji je, između ostalog, bio posledica kvantitativnih olakšica.

Kada je reč o kamatama na novoodobrene stambene kredite, statistika centralne banke kaže da je prosečna kamatna stopa u martu iznosila 5,1 odsto, dok je najviši iznos od 6,73 odsto zabeležen u avgustu prošle godine. Za stambene kredite u dinarima u martu je kamatna stopa iznosila 16,58 odsto.

Do kraja 2024. godine na snazi je mera NBS o privremenom ograničenju kamata na stambene kredite podignute do kraja jula 2022. godine, pa te kamate ne mogu premašiti nominalnu stopu od 4,08 odsto.

biznis kurir/Sasomange/Biznis.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
17.05.2024 13:42

Nije se desilo? 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Kosta
18.05.2024 08:39

Ahaha kave su ovo gluposti? Bukvalno nisam cuo ni za kog u okruzenju da je 2023. ili 2024. uzeo stambeni kredit, niti planira da uzme isti. Poslednja godina kad su ljudi kupovali nekretnine je bila 2022.

Povezane vesti