Povišice penzija ove nedelje glavna tema u Vladi

       

Pored povećanja plata u javnom sektoru, rast penzija druga je tema koja je prethodnih dana postala jedna od najvažnijih u Vladi Srbije.

Kako saznaje “Blic Biznis”, razgovori će biti intenzivirani narednih dana, a konačne odluke o povećanju u Nemanjinoj 11 trebalo bi da budu poznate tokom septembra.

Nakon toga, u Srbiju dolazi i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda koju će tokom razgovora sa predstavnicima naših vlasti i najviše interesovati rast zarada za više 500.000 zaposlenih u javnom sektoru i primanja za više od 1,7 miliona penzionera.

“Resorna ministarstva i institucije već su započeli vrlo konkretne razgovore na temu rasta plata i penzija. Ove nedelje razgovori će biti intenzivirani i ubrzani, a vrlo brzo treba očekivati i konkrente računice. U Vladi računaju da je vrlo važno da imaju čistu sliku već tokom narednog meseca, posebno zbog toga što za oko mesec i po dana u Srbiju dolazi MMF i što će rast plata i penzija biti jedna od glavnih tačaka u pregovorima. Vrlo je važno ispratiti zadane rokove jer nije isključeno da plate i penzije budu povećanje krajem ove godine, možda u novembru ili decembru”, kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Kako je “Blic Biznis” nedavno pisao plate u javnom sektoru koje prima više od 500.000 zaposlenih mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku. Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je toliki rast “nešto što je realno, s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije”, Ipak, kako napominje, nije isključeno da se dogodi isti scenario kao i prethodne godine, a koji ide u korist radnika. Predsednik Aleksandar Vučić, podsetimo, već je najavio povećanje zarada medicinskim sestrama od 15 odsto.

Prošle godine, podsetimo, Vlada je plate u javnom sektoru povećala u rasponu od sedam do 12 odsto. Što se tiče penzija, primanja za više od 1,7 miliona penzionera u Srbiju Vlada je prošle godine povećala u rasponu od pet do 22,5 odsto.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments