Претрага
Претрага
Close this search box.

PRED NAMA JE TROPSKI VIKEND, ALI I CELO LETO! Direktor RHMZ-a izneo detaljnu prognozu, biće mnogo vrelih dana!

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stalni predstаvnik Rеpublikе Srbiје u Svеtskој mеtеоrоlоškој оrgаnizаciјi. Prоf. dr Јugоslаv Nikоlić, objavio je dugoročnu prognozu za leto.

“Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1.juna do 31.avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°S. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°S do 25°S u nižim predelima, a od 13°S do 18°S u planinskim predelima.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°S i više. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40.

mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti