Претрага
Претрага
Close this search box.

Predsednik Kine Si Đinping stigao u Srbiju: Dočekao ga predsednik Vučić sa suprugom Tamarom!

Copyright RTS printscreen

Njegova dvodnevna poseta najavljena je kao velika prilika za ojačavanje čeličnog prijateljstva.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras u Beograd gde će ga kasnije uz najviše državne počasti ugostiti njegov srpski kolega Aleksandar Vučić, a naša zemlja druga je na mapi evropske turneje ovog lidera – na ruti Pariz – Beograd – Budimpešta.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao u Beograd

21.50 – Folklorni ansambl na dočeku

Printscreen

Folklorni ansambl odigrao je srpska tradicionalna kola na dočeku kineskog predsednika.

21.46 – Si Đinping sa suprugom izašao iz aviona

Kineski predsednik izašao je, u pratnji svoje supruge iz aviona. Njih je dočekao predsednik Srbije Aeksandar Vučić sa svojom suprugom Tamarom.

RTS printscreen

21:30 Migovi dopratili avion do aerodroma

Njega su dočekali srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast bila postrojena garda Vojske Srbije.

Profimedia

Nebo iznad Srbije bilo je zatvoreno za većinu letova od prvog minuta 7. maja: nijedan avion nije mogao da bude preusmeren na aerodrome u Srbiji, nije bio dozvoljen prelet aviona van redovnih termina i van utvrđenih koridora. Redovan avio-saobraćaj se odvijao normalno.

Ista procedura zabeležena je i pre osam godina, kada je predsednik Kine prvi put došao u srpsku prestonicu: dva sata pre i dva posle sletanja Boeinga 747 Air Chine, saobraćaj na nebu Srbije bio je zatvoren.

Duž auto-puta u Beogradu i po gradu postavljene su kineske i srpske zastavice koje simbolizuju čvrsto prijateljstvo Kine i Srbije.

24sedam/Goran Sivački

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19.

Njegova dvodnevna poseta najavljena je kao velika prilika za ojačavanje čeličnog prijateljstva, a to je ujedno i jasan pokazatelj da je za zvanični Peking Srbija i dalje ključna država regiona i pouzdani partner.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti