Претрага
Претрага
Close this search box.

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN: Govori o situaciji na Kosovu i Metohiji!

Copyright Printscreen/RTS

Sednica je zakazana na zahtev Srbije, koja je to zatražila u ponedeljak zbog situacije na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras govori na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujednihenih nacija.

Obraćanje Aleksandra Vučića
– Izražavam duboku zahvalnost SB na brzom sazivanju ove sednice. Od izuzetnog je značaja zbog tekuće situacije na KiM koja je apsolutno u suprotnosti sa Poveljom UN i rezolucijama SB. Privremene institucije stvorile su nepodnošljive uslove života za Srbe, takva situacija izazvaće nepopravljivu štetu. Nastavljaju se napadi na Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo. Srbi direktno zavise od dinarskih sredstva koja dolaze iz Republike Srbije. Ova mera je napad pre svega na srpsko stanovništvo.

Obraćanje Karolin Zijade
Zijade je podsetila na sporazume iz Brisela i Ohrida, a zatim se osvrnula na dešavanje na Kosovu i Metohiji koje su dovole do eskalacije poput izbora u četiri opštine na severu KiM.

Govorila je i o poslednjoj meri Prištine, a koja se tiče ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji i dodala da je ovom merom pogođen srpski narod koji je novac primao iz Srbije, ali ekonomija. Dodala je da je četiri miliona dinara konfiskovano u Peći, a da je novac iz Srbije na Jarinju vraćen.

Printscreen/RTS

– Uprkos nekim opravdanjima, postupci se moraju uzeti u obzir jer utiču na stanovništvo. (Tzv.) kosovska policija je sprovela operaciju u srpskim prostorijama. Osoblje je odvedeno na ispitivanje i pušteno kasnije. U Peći je tim novinara sa Radio Goraždevca su zaustavljeni, urađen je pretres iako su pokazali legitimacije. Od izuztenog je značaja da se medijima omogući sloboda. Ove mere Prištine nisu dovele do deeskalacije – rekla je Zijade i ponovo pozvala na dijalog između dve strane.

Sednica je zakazana na zahtev Srbije, koja je to zatražila u ponedeljak zbog situacije na KiM, a u zahtevu se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244, kao i da je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

U zahtevu, predatom misiji Gvajane koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, navedeno je da je on u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN.

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
09.02.2024 08:31

Jel bilo reci o kradji izbora? 🙂

Last edited 19 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti