Foto: wikimedia.org

Jedan od retkih đaka koji su preživeli masovna streljanja u Kragujevcu u oktobru 1941. Dragoljub Jovanović preminuo je u 94 godini, objavio je na svom Fejsbuk profilu istoričar Dejan Ristić.

“Imao je svega 17 godina kada je bio streljan. U telu je imao čak 11 rana od metaka. Bio je teško ranjen. Bio je na samrti. Našla ga je majka, skoro na izdisaju. Tajno ga je prenela u njihovu kuću i angažovanjem jednog dobrog lekara negovala i oporavljala u narednim mesecima”, napisao je Ristić koji je imao priliku da ga upozna.

Prema Ristićevim rečima, Jovanović je inicirao izgradnju Spomen-muzeja “21. oktobar” i bio je njegov prvi direktor, a preminuo je svega dva dana pre godišnjice streljanja.

“Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio o svojoj ličnoj i tragediji svojih drugara. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica”, napisao je Ristić i dodao da je “njegovom smrću umrla i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra”.

Priču o tome kako je Dragoljub preživeo streljanje i o njegovom životu vam prenosimo o celosti.

Dragoljub se potpuno oporavio i časno poživeo još punih 77 godina. U svojoj zreloj dobi inicirao je izgradnju Spomen-muzeja ,,21. oktobar” i bio je njegov prvi direktor. Preminuo je svega dva dana pre godišnjice sopstvenog streljanja.

Čika Dragoljub je do svog poslednjeg dana ostao dostojanstvena i časna starina, jedna od retkih preživelih žrtava jednog od najstrašnijih zločina.
Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio svoju ličnu, kao i tragediju svojih drugara.

I danas ga pamtim onakvog kakav je bio tokom naših susreta – stamen, sede kose i brkova, plemenit, blag i pažljiv, dostojanstven, bez i najmanje mržnje prema zločincima. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica. Tokom tih susreta učio me je šta znači biti čovek, plemenit i brižan, jak i nesebičan.

Znam da je čika Dragoljub sada ponovo sa svojim školskim drugarima koji su u Kragujevcu i okolini stradali 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine. Znam da su sada konačno svi zajedno i da skupa hodaju stazama svog tako tragičnog i naglo prekinutog detinjstva.

Njegovom smrću umrla je i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments