Prepolovljena upotreba plastičnih kesa

       

Ministar je rekao da se pokazalo da nije bila potrebno odmah ići na zabranu plastičnih kesa, već da naplata u velikim trgovinskim lancima daje dobre rezultate.

Upitan da li će biti zabranjena upotreba plastičih kesa, Trivan je rekao da se ide ka tome i da je to učinilo 30 zemalja.

“Sada je vreme da manje trgovinske radnje počnu da shvataju da i oni mogu da daju doprionos i da plastične kese zamene nekom alternativom”, rekao je Trivan za TV Pink.

Ministar je najavio i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i rekao da za taj posao treba oko pet milijardi evra. Cilj je da se za 10 godina reši problem zagađena vodotokova otpadnim vodama.

Govoreći o otpadu oko splavova, ministar je rekao da Beograd priprema poseban projekat, brod za prikupljanje pet otpada.

Ministar je nedavno obišao centar za upravljanje otpadom na teritoriji Kikinde, povodom sumnji nadležnih da se na toj lokaciji, na deponiji i u njenoj okolini, nalazi nezakonito odložen opasni otpad, zbog čega su otvorili istragu.

“Istragu sprovodi tužilaštvo. Prethodne radnje u skladu sa zakonom su obavljene u saradnji sa policijom i bezbednosno informativnom agencijom, i sada taj proces teče. Mora se utvrditi, da li, i šta se tamo događalo, i kada tužilaštvo bude procenilo, ono će preduzeti mere koje treba da preduzme”,  rekao je minsitar.

Kako kaže, oni ne hapse, samo alarmiraju javnost, i naglašava da je veoma važno da na zakonit način postupamo sa opasnim otpadom, jer on na najdramatičniji način ugrožava životnu sredinu i naše živote.

“Opasni otpad u zemlji podrazumeva zagađeno zemljište, podzemne vode koje su zagađene, zagađenu hranu koju jedemo i tu se krije deo razloga koje trpimo kao ljudi, i naše zdravlje je zaista ugroženo ponašanjima kakva smo sretali do sada u Srbiji”, rekao je Trivan.

On je podsetio da na temelju primera koji smo imali u Obrenovcu, ljudi treba da shvate da se za zločin prema životnoj sredini odgovara, i da se za to ide u zatvor.

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nije bitno
31/07/2018 15:52

Hvala Bogu da su poceli sa naplacivanjem! Duplo bi im naplatila kad mi dodju pa jos za novine traze kesu ili cigarete!