Kurir.rs

Specijalni sud u Beogradu prvostepenom presudom oslobodio je optužbi Milorada Ulemeka Legiju, Zvezdana Jovanovića i sve ostale pripadnike nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojima se sudilo zbog optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu.

Kako je obrazložio sudija Dragomir Krsmanović koji je na čelu tročlanog veća Specijalnog suda “nema dokaza da su krivi za oružanu pobunu”.

Oslobođeni su i Mića Petraković Dragoslav Krsmanović Veselin Lečin Dragiša Radić i Vladimir Potić.

Presuda je izrečena u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a prvooptuženi, nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija po sopstvenoj želji nije biti privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Zvezdan Jovanović, takođe nekadašnji komadant JSO, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, prisustvovao je izricanju presude.

U Specijalni sud na izricanje presude Miloradu Ulemeku Legiji, Zvezdanu Jovanoviću i ostalim pripadnicima JSO koji su optuženi za organizovanje pobune 2001.godine, došao je i lider radikala Vojislav Šešelj.

 

Ostali optuženi se brane sa slobode i nisu bili u obavezni da prisustvuju objavi presude.

U završnim rečima Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je za sve optužene zatvorske kazne, dok su branioci optuženih tražili oslobađajuću presudu tvrdeći da nije bilo pobune, već da se radilo o protestu.

Za Ulemeka tužilaštvo je predložilo sudu da ga osudi na kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, iako Ulemek nije bio na čelu JSO u vreme pobune, ali je prema stavu tužilaštva imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbednosti.

Blic.rs

Za Jovanovića tužilaštvo je predložilo sudu da mu izrekne kaznu od 10 godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora.

BONUS VIDEO

Izvor: Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments