Претрага
Претрага
Close this search box.

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA Muškarac hospitalizovan, među zaraženima najviše DECE, svi NEVAKCINISANI

Foto: doktok.rs

Na teritoriji naselja Padinska Skela u Beogradu, prijavljena je lokalna epidemija malih boginja, koje su dijagnostikovane kod 11 osoba iz ovog kraja.

Kako kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, sve obolele osobe su nevakcinisane, među zaraženima su pretežno deca, a jedan muškarac je hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Kako navodi, on nije životno ugrožen, a primećena mu je promena na plućima.

Lokalna epidemija među komšijama i rođacima

– U okviru epidemije na nivou Beograda koju smo prijavili 22. februara, mi smo sada prijavili i lokalnu epidemiju koja se pojavila među rođacima i komšijama u jednom delu Padinske Skele. To smo primetili pred praznike, očekujemo da ćemo imati još novih obolelih, a poslednji slučaj odatle je prijavljen jutros – kaže dr Begović Lazarević.

Foto: Lola magazin

Kako precizira, u Padinskoj Skeli je malim boginjama zaraženo 9 dece i dve odrasle osobe. Svi su nevakcinisani, a za odrasle nije moguće utvrditi vakcinalni status.

– Među obolelima su komšije i rodbina, koji su ostvarivali kontakt tokom praznika tako da ćemo možda imati još novih obolelih odatle – rekla je sagovornica.

U Beogradu su do sada male boginje potvrđene kod ukupno 59 osoba, tako da prestonica prendjaču po broju obolih u celoj Srbiji.

(Kurir.rs/Blic)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti