Претрага
Претрага
Close this search box.

Prinudno iseljenje Muzeja automobila: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi!?

Copyright Printscreen/Instagram

Iako su se mnogi Beograđani s pravom pitali zašto su iseljeni automobili koji su decenijama bili na tom mestu, barem za sada nema odgovora.

Prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u ulici Majke Jevrosime na broju 30, počelo je juče na veliku žalost mnogih Beograđana i ljubitelja četvorotočkaša. Muzej se nalazio u zgradi koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra.

Zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine. Na zvaničnom sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda piše da je Staševski projektovao taj objekat kao akademsku građevinu sa elementima postsecesije.

Pa iako je dokaza o važnosti ovog muzeja, kao i same zgrade, napretek – to nije sprečilo bahatog vlasnika garaže da insistira na iseljavanju Muzeja automobila, institucije koja je bila ponos opštine Stari grad i Beograda.

Iza svega se krije izgradnja nove zgrade?

Iako su se mnogi Beograđani s pravom pitali zašto su iseljeni automobili koji su decenijama bili na tom mestu, barem za sada nema odgovora. Ipak, već duže vreme se priča da je u planu izgradnja nove zgrade na ovoj prestižnoj lokaciji u srpskoj prestonici, što bi vlasniku donelo ogromnu zaradu, ali i zadalo veliki udarac turističkoj ponudi Beograda.

Javnost za sada ne zna, ali je savim opravdanao sve češće pitanje: ko je bahati vlasnik garaže koji je zarad sitnog, ličnog interesa, spreman da nanese tako veliki udarac muzeju kojim se Beograd dičio decenijama!?

Povodom ovog sramnog događaja javnosti se obrati i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić. On je na svom nalogu na društvenoj mreži “X” napisao da je “javnost sa pravom bila uznemirena jučerašnjim događajem kada su iz Muzeja automobila u Beogradu iznošeni eksponati i odnošeni u različite garaže jer je taj muzej, nažalost, prestao da postoji”.

– Muzej automobila veoma je važan za Beograd i veoma sam ponosan jer je Beograd jedan od 11 gradova u svetu koji je imao takav muzej. Muzej automobila je naša obaveza i prema preminulom Bratislavu Petkoviću koji je bio ministar kulture i pisac, a automobili koji se sada nalaze u Muzeju automobila su njegovi lični legati zaostavštine – napisao je Vesić.

Neophodna je reakcija nadležnih

S obzirom da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je izrazio žaljenje zbog ovog nemilog događaja, shvata o kakvoj bahatosti se radi, ovom prilikom ga pozivamo da odbrani lokaciju Muzeja automobila, a da nadližni organi ispitaju zašto se iseljuju automobili koji su decenijama bili ponos srpskog Muzeja automobila.

Takođe, krajnje je vreme da se stane na kraj bahatim investitorima koje nije briga za urbanistički plan i spomenike kulture, tako da pozivamo Udruženje za zaštitu Starog grada da sačuvaju ovu lokaciju i ne dozvole da bahati vlasnici zidaju još jednu u nizu bezličnih zgrada čijom prodajom će da napune svoje džepove.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti