Претрага
Претрага
Close this search box.

PROBNI TEST IZ MATEMATIKE: Đake mučila šestoratrana prizma, sabiranje novčanica, kao i koliko košta 250gr, ako je 1kg 850 dinara!

Foto: Pexels

Učenici osmog razreda u Srbiji danas su polagali probni test iz matematike na kome su poslednja tri zadatka, prema rečima đaka, bila najteža i zadala su muke mnogim budućim srednjoškolcima.

Kurir je razgovarao sa učenicima Osnovne škole “Drinka Pavlović” koji ističu da su zadaci na zaokruživanje i dopunjavanje bili laki, ali i da im računica i geometrija nisu išle od ruke. Takođe, kažu da se nisu dovoljno pripremali za ovaj test jer smatraju da imaju još dosta vremena do završnog ispita u junu. Većina malih maturanata završila je test za u proseku oko sat i 15 minuta.

– Test je bio prelak, od 20 zadataka 17 je bilo na zaokruživanje ili dopunjavanje. Poslednja tri su bila računska i tu je moralo da se razmišlja. Olakšavajuća okolnost je bila i ta što je jasno navedeno da li treba zaokružiti jedan ili dva odgovora. Međutim, mnogi učenici nisu razumeli tekst nekih zadataka te je tu bilo muke. Bila je jedna reč u nekom od primera za koju čak ni dežurni nastavnik nije znao šta znači. Te zadatke nismo uradili, ostalo nam je sigurno tačno. Bar smo videli kako izgleda i bolje ćemo naučiti do juna – kaže nam jedna učenica, dok drugi učenik dodaje:

– U jednom zadatku je bilo da se izračuna koliko košta 250 grama nekog sastojka ako kilogram iznosi 850 dinara. Tu sam se zbunio i morao da računam grame.

Foto: Pexels

Đaci su bili saglasni sa tim da im je gometrija bila najteža.

– U poslednjem zadatku je bila geometrija i neki čudan oblik koji nisam znao da prepoznam, a kamoli da uradim – kaže nam jedan učenik, dok njegova vršnjakinja objanjava da je u zadatku bila šestostrana prizma i da se napišu formule što ni ona nije znala da reši:

Kalendar male mature

  • 23. mart test iz srpskog jezika i izbornog predmeta
  • 8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta
  • 17. jun završni test iz srpskog jezika
  • 18. jun završni test iz matematike
  • 19. jun završni test iz predmeta po izboru
  • 21. jun preliminarni rezultati male mature
  • 24. jun konačni rezultati male mature
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis
  • 1. jul Konačna raspodela daka po školama

– Što se tiče računice bio je i zadatak u kome je trebalo izračunati zbir novčanica, na primer jedna od 500, 100 i po 50 dinara, što nas je takođe zbunilo – kaže nam učenik koji danas polaže geografiju, koju je odabrao jer mu se učinila najlakšom na prošlogodišnjem završnom ispitu.

Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Probni završni ispit ima dve funkcije

– Probni završni ispit ima dve osnovne funkcije. Prva je da kandidati i osoblje u školama isprobaju sve procedure u realizaciji završnog ispita, kako bi na završnom ispitu u drugoj polovini juna ove godine sve funkcionisalo kako treba i bez greške. Druga je da daci testiraju svoje znanje i otkriju eventualne propuste, kako bi ih uz dodatne napore i ucenje do juna ispravili – navodi se na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenike osmoletki sutra od devet sati čeka polaganje probnog testa iz srpskog jezika i izbornog predmeta. Završni ispit mali maturanti polažu od 17. do 19. juna.

kurir

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Истер
23.03.2024 12:51

Евидентно је да не умеју да се снађу ,с практичним живот им примерима.
Што значи да се учи без разумевања и напамет.
Ето користи од нашег образовања, које је претрпано садржајима, који им неће можда бити никад корисни.
Реформа треба да се односи на суђење и издвајању битног од небитног.

Gost
DUSAN
25.03.2024 17:33

HITNO, HITNO, HITNO…. REFORMA SKOLSKIH PROGRAMA. DECA UCE ONO I ONAKO KAKO SMO MI U;ILI PRE 50 GODINA

Gost
DUSAN
25.03.2024 17:49

ovi testovi nisu provera stecenog znanja nego ko ćeseblje snaci u zavrzlami koju smislite. Dajte zadatke kojim ćete proveriti stečena znanje iz operacija sa prirodnim brojevima, račundke operacija sa razlomcima i decimalnim brojevima, operacije sa polinomima, stepenovanje i korenovanje,resavanje jednačina a8 nejednacine glupost koju forsirate). nacrtate nebuloznu sliku kombinacije geometrijskog tela i lika pa trazite povrsinu, ili razmene devizne efektive… deca to ne razumeju imaju oproblem. pogledajte samo koliko zadataka iz vasihh testova imate u zbirkama zadataka koja deca koriste.NIJEDAN. to je apsurdno…Zašto jr dete 4 godina veradilo zadatke iz zbirke zadataka kad ovo stovi dajete nema blage veza sa… Učitaj još »

Povezane vesti