Broj obolelih od dijabetesa u Srbiji je u stalnom porastu, a procene su da oko 800.000 ljudi živi sa ovom dijagnozom. Međutim, stručnjaci su zabrinuti da veliki broj ljudi nije ni dijagnostikovan, jer dijabetes može dugo biti asimptomatski, posebno u ranim fazama. Šećerna bolest pogađa i mlade, zbog čega je neophodna edukacija i rana prevencija dijabetesa.
Prepoznajući značaj dijabetesa i njegovih komplikacija, kao i sve veću učestalost ove bolesti, Farmaceutska komora Srbije je još 2019. godine standardizovala i pokrenula prvu farmaceutsku uslugu u apotekama namenjenu pacijentima obolelim od dijabetesa.
Kako prepoznati dijabetes tip 2
Dijabetes tip 2 se razvija postepeno, tako da osoba možda neće ni primetiti simptome dok ne postanu očigledni. Znaci koji obuhvataju prekomerno mokrenje, ekstremnu žeđ kao posledicu mokrenja, zamaranje i umor, genitalni svrab, zamućen vid, gubitak težine, predstavljaju signale da se radi o dijabetesu.
– Oko 50 odsto osoba sa dijabetesom tip 2 nije upoznato sa tim da ima bolest i zbog toga su u riziku za razvoj ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Ako je neko u srednjim godinama ili stariji, ima prekomernu težinu ili porodičnu istoriju dijabetesa tip 2, treba da zna da su to faktori rizika za razvoj dijabetesa, savetuje Bojana Letić, magistar farmacije iz Farmaceutske komore Srbije.
Stres kao faktor rizika
Stres može imati značajan uticaj na kontrolu dijabetesa i razvoj komplikacija. Kada smo pod stresom, telo reaguje oslobađanjem hormona, kao što su adrenalin i kortizol.
– Kao farmaceuti, kada prepoznamo stres kao faktor rizika kod naših pacijenata ili nam se sami obrate za pomoć, naglašavamo važnost upravljanja stresom. Preporučujemo da prepoznaju i izbegavaju glavne okidače stresa, poput problema na poslu, porodičnih konflikata ili preopterećenja. Takođe, važno je da obezbede kvalitetan san, najmanje 7-8 sati svake noći, jer dobar san pomaže u stabilizaciji hormona i nivoa glukoze u krvi – objašnjava Milena Milojević, magistar farmacije iz Farmaceutske komore Srbije.
Dijabetes u trudnoći
Pod gestacijskim dijabetesom (GDM) podrazumeva se pojava dijabetesa koji se prvi put dijagnostifikuje u trudnoći. GDM se obično javlja u drugom trimestru trudnoće zbog razvoja insulinske rezistencije, koja nastaje zbog dejstva hormona.
– Farmaceuti savetnici za dijabetes u apotekama edukuju trudnice o samom stanju GDM, uključujući uzroke nastanka, faktorima rizika i dugoročnim posledicama na sopstveno zdravlje i zdravlje deteta, važnosti redovnog praćenja i pravilne upotrebe merača glukoze, ističe Jasna Anđelković, magistrar farmacije iz Farmaceutske komore Srbije.
Pravilna ishrana kod osoba obolelih od dijabetesa
Zdrava ishrana je važna kako u prevenciji ispoljavanja dijabetesa tako i pri lečenju dijabetesa. Dokazano je da se pravilnom ishranom postiže željena telesna masa i postiže metabolička kontrola.
– Glikemijski indeks (GI) je pojam koji je poželjno da poznaje i razume svaka osoba sa dijagnozom dijabetesa, jer on pokazuje brzinu kojom se podiže nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. Namirnice bogate ugljenim hidratima se različitom brzinom vare i dospevaju u krvotok pa različito utiču na glikemiju. Konzumiranjem namirnica sa većim GI brzo raste nivo šećera u krvi. Ukoliko je uneta hrana niskog GI, glukoza u krvi će biti optimalna bez variranja u vrednostima. Namirnice mogu biti niskog (npr. povrće), srednjeg ili visokog (primer je pirinač). Način pripreme namirnica može uticati na porast GI, na primer, kuvanje šargarepe utiče na porast vrednosti GI (sa 30 na 85) – kaže Slađana Panajotović, magistrar farmacije iz Farmaceutske komore Srbije.
telegraf.rs