Претрага
Претрага
Close this search box.

Prognoza do kraja sedmice: Ovi delovi Srbije biće danas prvi na udaru pljuskova i grmljavinskih oluja

Foto: elements.envato.com

Početak ove sedmice doneo je Srbiji sunčano i vrlo toplo vreme, uz temperature i do 28°C, a grmljaviskih nestabilnosti bilo je samo lokalno na istoku. Srbija će i danas biti pod utucajem termičkog grebena, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana. Iz tog razloga tokom većeg dela dana biće pretežno sunčano ili umereno oblačno, ali i relativno toplo, uz temperature od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Ipak, današnji termički visinski greben će sve viđe slabiti, a jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva. Vazdušni pritisak biće u padu, a posle podne i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere, a to će biti uvod u jaču promenu vremena.

Već pred kraj dana širom Srbije biće vrlo nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i to prvo na zapadu Srbije, da bi se ovaj grmljavinski sistem potom premeštao ka centralnim, severnim i severoistočnim predelima Srbije.

Biće uslova i za grmljavinske oluje sa obilnijim pljuskovima i gradom, a na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu moglo bi da padne više od 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Najveća opasnost od jačih grmljavinskih procesa danas će postojati u zapadnim, jugozapadnim, severnim i centralnim predelima Srbije, u Šumadiji, na području Podunavlja, Pomoravlja, Braničevskog okruga i u Vojvodini.

Od srede do petka visinski ciklon premeštaće se na jugoistok, ka delu Mediterana južno of Grčke.

On će usloviti i priliv svežije vazdušne mase.

U sredu i u četvrtak u Srbiji će biti promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode, uz obilnije padavine.

Maksimalna temperatura biće u sredu od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C, a u četvrtak od 15 do 23°C, pri čemu će najtoplije biti u Vojvodini.

U petak se očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Za vikend stabilizacija vremena i dosta više sunca, biće i nešto toplije.

U nedelju će uslova za pljuskove sa grmljavinom biti na severozapadu Bačke i na jugu Srbije.

Maksimalna tempetatura tokom vikenda biće od 20 do 25°C.

Dakle, pred nama je vreme u skladu sa kalendarom. Temperature će se kretati uglavnom oko prosečnih vrednosti.

S obzirom na to da se od poslepodneva pa u naredna dva dana očekuje pojava jačih grmljavinskih procesa, oni mogu biti potencijalno opasni. Ipak, nema mesta panici, jer ovakve pojave uobičajane su u ovom delu godine.

Potrebno je samo prilagoditi se aktuelnim vrmemenskim prilikama i redovno pratiti upozorenja nadležnih državnih služba.

Telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti