Foto: Goblen Studio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja državnih stanova za pripadnike Vojske Srbije, policije, kao i Bezbednosno-informativne agencije mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, a da bi prosečna cena kvadrata mogla da bude oko 500 EUR.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon prvog sastanka Komisije za stanove rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP-u bez stana, kao i oko 14.000 u VS i oko 1.500 ljudi u BIA, a da će u program državne stanogradnje biti uključeni i oni koji rade u zatvorima. Dodaje da su to grube procene i da će Vlada do 15. januara izaći sa konkretnim podacima.

Foto: Beobuild.rs

Predsednik je ukazao da će za izgradnju oko dva miliona kvadrata učešće države biti 250 mil EUR.

Dodao je da će verovatno postojati klauzule da se 10 godina stan ne može staviti na tržište, ili da kupac ima obavezu da 15 godina radi u tim sistemima.

Foto: Ekapija

Kako je pojansio, projekat državne stanogradnje bi uposlio naše radnike i građevinske kompanije, te povećao BDP. Ako sve pripreme budu završene na vreme, do 15. januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. godine, rekao je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić pojasnila je da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko-pravni odnosi i gotov predlog načina raspodele.

Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava Brnabić, po istom modelu država će graditi stanove i za mlade bračne parove i naučnike.

Foto: Gradient.rs

Sastanku su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić prisustvali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar finansija Dušan Vujović, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Prisutni su bili i gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Novog Sada Miloš Vučević, Kragujevca Radomir Nikolić, Niša Darko Bulatović, Kraljeva Predrag Terzić i Vranja Slobodan Milenković.

Autor: ekapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments