Претрага
Претрага
Close this search box.

Proleće je stiglo dan ranije, da li znate zašto?

Vreme/Vremenska/Proleće

Proleće je ove godine počelo nešto ranije nego inače. Da li znate zašto?

Jutros u 04.06 stiglo je proleće na severnu hemisferu, a u Srbiju je stiglo 05.40 ujutro.

Tokom većine godina, proleće na severnu hemisferu dolazi 21. marta. Dakle, zašto je proleće ove godine počelo nekoliko sati ranije?

Razlog zašto je prvi dan proleća danas je to što je 2024. prestupna godina. Prestupne godine su uzrokovane rotacijom Zemlje. Godine, koje nisu prestupne imaju 365 dana, ali tehnički je Zemlji potrebno nešto duže da kruži oko Sunca.

Zemlji je potrebno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi – ili 365,2422 dana – da u potpunosti obiđe Sunce, tvrde u NASA-i. Ti dodatni sati su eliminisani iz kalendara većinu godina. Ali svake četvrte godine, februaru se dodaje dodatni dan kako kalendar i godišnja doba bili sinhronizovani. Ako ne bi dodali dan prestupnoj godini, dodatni sati bi se sabirali tokom vremena i godišnja doba bi počinjala u drugim delovima godine.

Tokom sledeće prestupne 2028. godine, proleće će ponovo početi 20. marta.
Proleće i jesen su obeleženi ravnodnevicom, što na latinskom znači „jednaka noć“. Sunce prolazi direktno iznad ekvatora u dan ravnodnevice i ima približno jednakih 12 sati dnevne svetlosti i 12 sati noći, objašnjava NASA.

Tokom prolećne ravnodnevice koja obeležava proleće na severnoj hemisferi, južna hemisfera doživljava svoju jesenju ravnodnevnicu, koja predstavlja početak jeseni za taj deo sveta.

Na severnoj i južnoj hemisferi, sunčevi zraci prilikom ravnodnevnice padaju pod uglom od 90° prema ekvatoru u podne. Dužina senke je nula, na ekvatoru. Od datuma dolaska proleća, sunčevi zraci počinju da padaju pod oštrim uglom na severnu hemisferu. Od ovog datuma, noći počinju da budu duže od dana na južnoj hemisferi. Na severnoj hemisferi se dešava suprotno. Na današnji datum na Zemlji je dužina dana i noći jednaka. Ovaj datum označava početak šest meseci noći na Južnom polu i početak šest meseci dana na Severnom polu.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti