Претрага
Претрага
Close this search box.

PRVI KINEZ DOŠAO U SRBIJU PRE VIŠE OD VEKA Izazvao veliku pažnju građana, a evo čime se bavio

Foto: Screenshot Instagram belgrade_photo_history

Godine 1920. u Ministarstvo unutrašnjih dela došao je čovek obučen u sprsku vojničku uniformu. Znao je nekoliko naših reči, a zvao se Uan-Šen-Zen, pisao je tada list Politika. 

-Služitelji su ga sa čuđenjem posmatrali od glave do pete, pitajući se kako je moguće biti srpski vojnik, a ne znati naš jezik. Pokazujući svoju propisnu overenu vojničku objavu, on je najzad rukama objasnio da želi da govori s načelnikom, a kada je ušao unutra, i sam se načelnik zbunio videći pred sobom čoveka s kojim se nijednim jezikom koji govori ne može da se razume. Posle izvesnog vremena načelnik je uvideo da će se rukama najbolje objasniti sa svojim posetiocem. Na taj način se saznalo da se nepoznati čovek zove Uan-Šan-Zen i da je rodom iz Či Fua blizu Pekinga- nastavlja se dalje.

U srpsku vojsku je stupio kada su se u Rusiji skupljali dobrovoljci za armiju te je Šen-Zen stupio u redove junačke srpske vojske. On je vodio bitke i na Solunskom frontu i učestvovao jednako sa Srbima u oslobođenju naše zemlje. Iako je mogao besplatno da se vrati u svoju otadžbinu, Kinu je ipak zamenio Srbijom.

Godine 1920. otvorio je svoju molersko-farbarsku radnju i uvek izazivao poglede prestoničana.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti