Претрага
Претрага
Close this search box.

Prvi LEGO, kakav danas znamo, izašao 1958. GODINE- Pitali smo veštačku inteligenciju kako bi izgledao set sa RAZNOLIKOSTIMA SRBIJE, na listi se našli NEMANJIĆI i FRUŠKA GORA (FOTO)

Foto: Pixabay

Prva Lego “cigla” izašla je na današnji dan pre 66 godina, nakon pet godina testiranja pravih materijala kako bi imala danas prepoznatljiv oblik. 

Ne postoji dete koje ne voli ovu igračku, koja, prema istraživanjima, podstiče kreativno razmišljanje, maštu i finu motoriku. Lego je zabava za sve uzraste- od Hari Potera, Sonika i Majnkrafta za najmlađe, dok ona malo starija “deca” mogu da slažu bonsai drvo ili orhideju, set iz serije “Prijatelji” ili skupoceni automobili.

Na društvenim mrežama pojavile su se razne fotografije koje je napravila veštačka inteligencija, a koje se tiču ovih kockica. Može se naći Birkin torba, “mini kuper”, a predstavljeni su verno da su pratioci zaista pomislili da postoje i čak guglali.

Foto: Pixabay

Zato smo odlučili da pitamo ChatGPT koji bi se to simboli Srbije našli u Lego setovima kada bi ih ova kompanija radila.

Među prvima, ova aplikacija navodi spomenike i znamenitosti, poput Kalemegdana, i ističe da ovaj simbol Beograda može biti predstavljen u LEGO formatu sa “zidinama, kulama i možda malom rekom koja prolazi kroz tvrđavu.” Tu je i Hram Svetog Save, kao LEGO verzija najveće pravoslavne crkve na Balkanu i Narodna skupština.

-Gradski život: LEGO set može uključivati gradske scene sa tipičnim zgradama, parkovima i saobraćajnicama. Kafići i restorani: Mala LEGO mesta koja prikazuju bogatstvo srpske kulinarske tradicije- napisala nam je onlajn aplikacija.

ChatGPT nije izostavio i srpsku baštinu– narodnu nošnju i tradiciju- minifigure koje nose tradicionalne srpske narodne nošnje i miniaturizovane figure u tradicionalnim plesnim pozama.

Prirodne lepote takođe su se našle na listi, a posebno se izdvojili Nacionalni park Tara i Fruška Gora, uz dodatak da “može uključivati male planine, šume i jezera”. Naglašena je i miniaturizovana verzija Dunava, koja prolazi kroz Srbiju sa brodićem i ribarima.

-Sport i rekreacija: LEGO teren za košarku ili fudbal kako bi se predstavila ljubav Srbije prema sportu. Figurice sportista, uključujući tenisere, košarkaše ili vaterpoliste– još jedan je predlog aplikacije.

Novi Sad opet je na listi, ovog puta kroz festival. ChatGPT predlaže miniaturizovanu scena sa muzičkim pozornicama i mladim ljudima u festivalskim atmosferama na EXIT-u.

Foto: Arhiva

I poslednja, ali ne manje bitna, je kategorija istorija i kulturno nasleđe, gde su predlozi da kockice predstavljaju istorijske ličnosti, poput Nemanjića ili Karađorđa, ali i Narodni muzej u Beogradu.

Foto: Screenshot

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti