Pored konstantno velikog interesovanja za IT, ove godine je čak više od 6 maturanata konkurisalo na jedno mesto na smeru psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Osim toga, medicina, stomatologija i farmacija su kao i prethodnih godina u samom vrhu na listi želja budućih studenata , dok je primetan nastavak pada interesovanja za studije prava i ekonomije.

U kolikoj meri ponuda radnih mesta i trendovi na tržištu rada prate interesovanje budućih brocoša, sajt NajStudent.com je analizirao kroz podatke o ponudi poslova sa sajta Poslovi.Infostud.com. Psihologija je natraženiji smer, medicina na drugom mestu
Posmatrajući smer psihologija na svim fakultetima u Srbiji, vidljivo je da je na ukupno 328 mesta konkurisalo ukupno 1.371 maturanata, odnosno više od 4 na jedno slobodno mesto. Ovaj odnos je i najvidljiviji na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je skoro 6 i po maturanata konkurisalo na jedno mesto, kao i na Univerzitetu u Кragujevcu, gde se više od 5 kandidata nadmetalo za indeks na ovom smeru.

Na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog.
Na drugom mestu po interesovanju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke. Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisalo je 2.306 budućih studenata, a slične brojke možemo videti i na stomatologiji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisalo više od 2 kandidata.

Izvor: infostud.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments