Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastake se danas sa predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, a to će biti čak 17. susret dvojice državnika.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je Putin tom prilikom i istakao da Vučića ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

“Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti”, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar – septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabdevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima.

Izvor: Tanjug
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments