Претрага
Претрага
Close this search box.

RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE! Upaljen narandžasti meteoalarm, očekuje se superćelijska oluja

Foto: elements.envato.com

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje zbog očekivanih grmljavinskih nepogoda na teritoriji Srbije. Iz tog razloga je na području Šumadije, Zapadne Srbije, Beograda, Srema i Banata uključen žuti meteoalarm. Na području Bačke uključen je narandžasti meteoalarm, gde se očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom, kao i grad, uz pojavu jakog vetra.

“Uslova za grmljavinske nepogode, jak pljusak, grad, olujni vetar, kasnije posle podne i uveče biće na severozapadu Srbije, a u ponedeljak (03.06.) koji će biti najnestabilniji dan u narednom periodu i u ostalim regionima u zemlji”, navodi se u upozorenju u 9:40 časova.

Kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, upozorenje važi za period od petka, 31. maja do utorka, 4. juna. Kako je najvaljeno, u narednih nekoliko časova padavine se očekuju u centralnoj Srbiji i delovima Vojvodine.

“Oblačnost koja u Slavoniji, BiH, ali i na zapadu i jugozapadu Srbije uslovljava kišu u naredna 3 časa premeštaće se ka centralnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj. Na području Beograda prolazne padavine očekuju se sredinom dana”, navodi se u najavi RHMZ-a.

Foto: Pixabay

Prema podacima meteorološke kompanije “Hailz Srbija”, superćelijske oluje se mogu inicirati na istoku Slavonije / severoistoku Bosne i krenuti jugozapadnim strujanjem prema severoistoku (najjači oblaci će se kretati zapadnim / sverozapadnim strujanjem). Najjači oblaci će donositi jak grad do 4 cm u prečniku. 

U prvom delu dana u Srbiji se očekuje slaba kiša, dok će se atmosfera posle 15 časova u reginonima: Srem, Mačva i sve tri Bačke, kao i okolini grada Beograda, destabilizovati u kombinaciji sa jačanjem smicanja vetra.

Posle 15 sati prva potencijalna trasa oluja će biti dolinom Save, a posle 18 sati će se glavna aktivnost premeštiti na region Bačke, kada oluje iz Slavonije sve do duboko u noć mogu prelaziti preko Bačke ka Mađarskoj.

(Mondo/A.V.)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti