Претрага
Претрага
Close this search box.

RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE Vodostaj Dunava u većem porastu, prelazi granicu redovne odbrane od poplava: Evo gde i kada tačno

Foto: Gradske info

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upravo je izdao hidrološko upozorenje zbog vodostaja koji će biti u većem porastu.

Na Dunavu vodostaji će biti u većem porastu i preći će granice redovne odbrane od poplava i na sledećim lokacijama i u sledećim danima:

  • Kod Bezdana i Novog Sada 08. juna
  • Kod Apatina 09. juna
  • Kod Bačke Palanke 10. juna
  • Kod Bogojeva Slankamena i Titela 11. juna

Vodostaji na Dunavu su u domenu srednje visokih i srednjih, na Savi u domenu srednje niskih i srednjih, na Tisi su u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine, pojašnjava RHMZ.

Šta je redovna odbrana od poplava

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Šta je vanredna odbrana od poplava

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.).

Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje.

Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva…

blic.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Хајнал Чурушки Ванредна одбрана
07.06.2024 13:09

Ванредна одбрана се проглашава у циљу изградње НС на води, а са циљем сужавања корита Дунава и лакшег преливања воде преко одбрамбених насипа у плодоносна војвођанска поља и околна насеља.У случају да се такав догађај деси вишеструко ће се повећат накнада за одводњавање.

Povezane vesti