Претрага
Претрага
Close this search box.

RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Očekuju se olujni udari vetra do 100 km na sat – Vreme je opasno

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za područje Srbije na olujnu košavu i takođe je najavljeno da će u košavskom području u četvrtak i petak biti vetrovito.

Upozorenje na olujnu košavu odnosi se na četvrtak i petak.

U Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni jugoistočni vetar (košava) sa najjačim udarima na jugu Banata (oko 28 m/s, odnosno oko 100 km/h). Slabljenje košave očekuje se sutra uveče i tokom noći između petka i subote”, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Upozorenje će biti na snazi, kako se navodi na sajtu, do subote ujutru. Najava za košavsko područje takođe je na snazi do subote.

“U košavskom području danas i sutra duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udari vetra očekuju se:

*na jugu Banata do 28 m/s (oko 100 km/h),
*dok će na području Beograda biti oko 17 m/s (oko 60 km/h).

Slabljenje košave očekuje se sutra uveče i tokom noći ka suboti”, objavljeno je.

U Srbiji su na snazi dva meteo alarma, žuti i narandžasti. Narandžasti meteo alarm na snazi je u Banatu i Pomoravlju zbog vetra.

Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, objašnjeno je.

U svim ostalim delovima Srbije, kao i u Pomoravlju na snazi je žuti meteo alarm zbog vetra, kiše i grmljavine.

Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti