Претрага
Претрага
Close this search box.

RHMZ OBJAVIO UPOZORENJE NA JAK, OLUJNI VETAR I LEDENU KIŠU: Na snazi dva meteoalarma – VREME JE OPASNO!

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za Srbiju koje se odnosi na 28. i 29. novembar.

“U Timočkoj Krajini, kao i u brdsko-planinskim predelima i po kotlinama danas (28. novembra) i tokom noći ka sredi (28. / 29. novembar) se očekuju mešovite padavine: sneg i kiša, koja će se mestimično lediti na tlu. U košavskom području (naročito na jugu Banata) i na planinama duvaće jak i olujni vetar, naročito u prvom delu dana, u Beogradu sa udarima do oko 60 km/h, a na jugu Banata i od 85 do 100 km/h”, navedeno je na sajtu.

RHMZ je takođe objavio i rano upozorenje za područje Srbije za petak i subotu. “Nagli porast temperature u većini mesta. Na planinama intenzivno topljenje snega u kombinaciji sa jakim južnim vetrom. U toku noći, u subotu ujutro i pre podne topljenju će dodatno doprineti kiša (intenzivnija na zapadu i jugu Srbije – od 10 do 30 mm za 12 h)”, objavljeno je.

Foto: RHMZ

Upaljena su dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Žuti meteoalarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno). “Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, objašnjeno je.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. “Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti