Претрага
Претрага
Close this search box.

RODITELJI I ĐACI OD DANAS LAKŠE DO IZVEŠTAJA O POSTIGNUĆIMA Na portalu Moja srednja škola dostupni UVIDI O USPESIMA UČENIKA

Izvor: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na portalu Moja srednja škola od danas će građanima biti dostupni izveštaji o ostvarenim školskim uspesima u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, postignućima učenika na završnom i prijemnom ispitu, kao i statistika raspodele učenika u srednje škole.

Kancelarija za IT i eUpravu i Ministarstvo prosvete sarađuju na unapređivanju funkcionalnosti portala, na kojem će od danas biti dostupno 14 izveštaja, podeljenih u pet kategorija.

V. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović naveo je da je od izuzetne važnosti za roditelje i učenike što će od sada moći, na osnovu objavljenih podataka, počevši od pretprošle godine, odnosno školske 2022/2023, da steknu uvid u ostvarene rezultate učenika u osnovnom obrazovanju.

Kako je naveo, biće dostupni i podaci o kretanju učenika po svojim ili drugim opštinama/gradovima, broj učenika osnovnih škola koji su raspoređeni u srednje škole, statistika raspoređenih učenika prema listi želja, kao i detaljan pregled učenika iz ugla osnovnih i srednjih škola.

-Takođe, izveštaji obuhvataju i podatke o broju polaznika koji su obrazovanje završili po programu za Funkcionalno obrazovanje odraslih, IOP2 i postignuća na završnom ispitu učenika koji su ovaj ispit polagali u Srbiji, dok su osnovno obrazovanje i vaspitanje završili u Republici Srpskoj – rekao je Latinović u Beogradu, nakon prezentacije nove funkcionalnosti na portalu.

Latinović je naveo da je eUprava prepoznatljiva po tome što do potrebnih informacija može da se dođe brže i lakše, pa će tako umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, jednim pristupom na portalu Moja srednja škola moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu, kao i da pogledaju izveštaje.

-Danas imamo više od 2,2 miliona eGrađana koji su registrovani na portalu eUprava i koji koriste usluge. Takođe želim da istaknem neprocenjivi značaj elektronske razmene podataka po službenoj dužnosti, čime je, do sada, građanima ušteđeno blizu 210 miliona odlazaka na šalter, odnosno isto toliko sati i papira – naveo je on.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da današnja prezentacija predstavlja edukaciju o tome koliko digitalizacija može da štedi i poštuje emocije.

-Često razmišljamo, kad digitalizujemo, šta je sa nama kao ličnostima, a zapravo uvidela sam i na osnovu podataka koji su izneti, a i na osnovu svega ovoga što se oseti kad se uđe u jedan ovakav prostor, koliko vremena, koliko energije zapravo možemo uštedeti u donošenju određenih strategija, planova, programa, na osnovu podataka koji su ovako perfektno prezentovani i daju dobar putokaz šta nam valja činiti u pogledu planova, programa – rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je navela da smo svedoci činjenice da moderne tehnologije unapređuju procese obrazovanja i vaspitanja.

-U osnovnim i srednjim školama procesi napreduju, deca rastu, oni koji privedu završetak osnovnog školovanja kraju pripremaju se za malu maturu i mi ćemo 17, 18. i 19. juna imati taj završni ispit. Pravo je zadovoljstvo što ćemo biti u prilici da pratimo postignuća dece na ispitu, postignuća dece na prijemnim ispitima za srednje škole i što ćemo moći da vidimo gde nam se zapravo deca u osnovnom i srednjom obrazovanju nalaze u ovim momentu – rekla je Dejanovićeva.

Ona je navela da je portal Moja srednja škola, prema oceni učenika i roditelja, bio od ogromne koristi za pripremu dece za srednju školu.

-Mislim da jeste važno to da u narednom periodu naš uvid u postignuća, u uspeh, treba da nam bude jedan korektivni faktor, da menjamo možda sebe, da u pojedinim školama uz autonomiju koju svaka škola ima, analiza podataka bude orijentir šta ona to treba da uradi, da se ono što je dobro potencira, a da se minimiziraju greške koje postoje u školskom sistemu – navela je ona.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti