Sačuvajmo prirodu Srbije za generacije koje dolaze

       

Aleksandra Došlić iz Ministarstva zaštite životne sredine navela da se danas suočavamo sa trajnim problemima uništavanja prirode. U našoj zrmlji zvanično ima pet nacionalnih parkova: Fruška Gora, Đerdap, Tara, Kopaonik i Šar planina. 

Ona je dodala da često imamo primere u zaštićenim područjima kada kompanije i pojedinci grade skijališta, mini-hidroelektrani turističke objekte i trajno uništavaju ekosisteme i resurse koji su potrebni stanovništvu.

Nacionalni parkovi su jedan od najviših oblika zaštite životne sredine. Svojim vrednostima danas nacionalni parkovi nadilaze granice Srbije i uključeni su u Evropsku federaciju nacionalnih parkova – EUROPARK.

Aleksandra Došlić, gostujući u Jutarnjem programu na RTS, ukazala da će se buduće generacije suočiti sa velikim problemom, nepostajanja prirodnih bogatstva.

“Mislim da naša javnost uopšte nije svesna problema koje će generacije i generacije posle nas imati, neće imati vode, prirodnih bogatstava. Dovoljna je jedna mini-hidroelektrana da uništi biodiverzitet jer nakon toga nema nikakvog biljnog i životinjskog sveta”, objašnjava Došlićeva.

Navodi da često imamo primere u zaštićenim područjima kada kompanije i pojedinci grade skijališta, mini-hidroelektrane i turističke objekte i trajno uništavaju ekosisteme i resurse koji su potrebni stanovništvu.

Dodaje da često razgovaraju sa investitorima kako bi im ukazali da neki njihovi projekti narušavaju – Nacionalne parkove, zaštićene rezervate, biodiverzitet, ali, kako kaže, oni ostaju pri tvrdnji da njihovi projekti ne utiču negativno na prirodu i biodiverzitet.

Ističe da se pod zaštićenim područjem nalazi nepunih osam odsto teritorije Republike Srbije i pita se zašto su ta područja toliko atraktivna za investitore.

Slobodan Simić, predsednik Asocijacije nacionalnih parkova Srbije i direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica, navodi da ne bi želeo da Zasavica dobije status nacionalnog parka.

“Ne zato što su nacionalni parkovi ogromne površine, a rezervati prirode su manje površine sa izrazitim biodiverzitetom. Mi na malom području imamo neverovatan biodiverzitet i to treba sačuvati u tom obliku”, objašnjava Simić.

Dodaje da su nacionalni parkovi i zaštićeni rezervati blago koje treba promovisati širom sveta.

“Naš cilj je da nas poseti što više ljudi da to vidi jer je Srbija prelepa zemlja sa velikim prirodnim bogatstvom”, zaključio je Simić.

Zaštita prirode u Srbiji ima dugu tradiciju. Prvi pisani trag o tome se nalazi u Dušanovom zakoniku iz 14. veka, gde se zabranjuje prekomerna seča šuma u tadašnjem Srpskom carstvu. Danas, Srbija ima pet nacionalnih parkova, odnosno celina koje su zaštićena područja od izuzetnog prirodnog i kulturno-istorijskog značaja.

 

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments